Dragi Ilone,

Tvoji automobili osvajaju svet, tvoji sateliti kruže oko Zemlje, a sudeći prema Instagram memu, zapravo potičeš iz Doboja. Bilo kako bilo, pišem ti da ti kažem da si možda oteo Teslu, ali Stojadina ti nikada nećemo prepustiti. Stojadin, poznat i kao „Kec“, je Zastava 101, vozilo koje je svoju priču započelo pre nekoliko decenija u Kragujevcu, a sada se, poput feniksa iz pepela, u obliku STRUJADINA trijumfalno vraća na tržište električnih automobila. Jer, energija koju Strujadin koristi je zaista perpetuum mobile: snaga umetnosti i kreativnosti pokreće njegovu mašinu, a njegov ikonični profil je oduvek bio i ostaće onakav kakav svako dete na svetu crta kada ga zamolite da nacrta kola. Stojadin je arhetip automobila, a Strujadin njegova futurospektiva.

Zašto ti baš sada pišem? Imam osećaj da si se izgubio sa poslom na sve strane, a valja ponekad stati, razmisliti i shvatiti da čovek nije mašina. Ova nova veštačka inteligencija mi baš juče saopšti kako radiš na tome da u ljude ugradiš mašine. Ili beše ljude u mašine? Kako god, ostadoh u čudu, ali i sa osećajem odgovornosti. Pomislih, da strani čovek kada počne da se bavi našim Teslom, može lako da odluta predaleko. Jer, stranac od Tesle poznaje samo genijalnost, ali ne nužno ličku stoičnost, onaj kamen i potrebu da se ne zaborave koreni.

A koreni su važni. Jer kada je mladi umetnik Filip Blek stigao u Njujork, tačnije Bruklin, zakoračio je u svet latinice i, kao mnoga naša deca u inostranstvu, počeo da gubi svoje pismo. Polako ali sigurno, „B“ se nepovratno pretvaralo u „V“, a „P“ u „R“. Moraš znati, mi ovde pišemo azbukom, vizantijskim pismom koje nas je Vuk naučio otprilike u isto vreme kad je Gete pisao drugi deo „Fausta“. Ali u svega nekoliko godina stigli smo od učenja azbuke do „Aristida i Natalije“ – prvog srpskog romana čitanog u svetu. Može biti da smo ponekad spori na početku, verovatno zbog sumnjičavosti koju nam je istorija nametnula. Ali, kada jednom pokrenemo mašinu, prilično smo dobri u sprintu. Zato, dragi Ilone, želim da te pozovem na izložbu Filipa Bleka „ОД А ДО Ш“ u Kralja Petra. To ti je odmah ispod „Snežane“. Tamo prikazujemo azbuku u futurističkim oblicima i crtama koje bi svakom Sajbertraku bile na čast. Želim da te upoznamo sa jezikom Nikole Tesle, jer svakom brendu treba pravi jezik. A, u trenutnom globalnom vrtlogu informacija, moraš razumeti da je TESLA oduvek bio ТЕСЛА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.