Srbija je odigrala odlično drugo poluvreme protiv Engleske, ali je imala jedan šut u okvir gola, da bi naš selektor rekao da smo ispustili pobedu. Kako, Piksi? Fudbal je ipak najveći sport i jedini – koji je više od sporta. Niko ne priča da je Denver zamalo ušao u finale Zapada, ili da su Lejkersi mogli da ih prođu, pošto su sve izgubili na posed razlike, ali umalo dobili back-to-back metlu. To još ima samo u Formuli, gde su najbolji navijači Ferarija koji se uglavnom žale – na Ferari.

Kontrafaktualna istorija svetski je hit. Ona je utemeljena. Čuvena je priča Štefana Cvajga o generalu Grušiju, koji nije stigao na Vaterlo, pošto je bio poltron koji je jurio Pruse, iako su mu svi govorili da tu nema Prusa, verujući u genijalnost svog šefa. Tako je pao Napoleon.

I to uglavnom tako ide.

U sportu je to odlika patetičnih klubova, i njihovih navijača. Jedan Liverpulov fan je zapisao moju rečenicu dok smo gledali neku utakmicu, a normalno je da lupam dok gledam utakmice, „Stiven Džerard je Draža Mihailović svetskog fudbala“. Bolje se razumem u košarku, u kojoj niko ne priča da je Sale slučajno ubacio dve trojke s pola terena, ili Gurović na foru izbacio Amerikance.

Košarka je naš sport, ali mentalitetski fudbal.

I zato ga toliko volimo.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 20. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.