Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da će u ponedeljak, 21. decembra, razmotriti zajedničku vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech, pomerivši nedelju dana unapred prethodno najavljen sastanak.

Saopštenje je objavljeno neposredno nakon što je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao danas da je dobio uveravanja da će evropski regulatori odobriti vakcinu Pfizer/BioNTech do 23. decembra, što je preneo Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je najavu EMA da će procenu Pfizerove vakcine objaviti pre katoličkog Božića, prenosi Gardijan.

“Svaki dan je važan, radimo punom brzinom na odobrenju vakcine protiv kovid-19 koja je bezbedna i delotvorna. Pozdravljam vesti iz EMA. Prvi građani Evrope će verovatno biti vakcinisani pre kraja 2020. godine”, napisala je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Direktor hrvatskog kriznog štaba (Hrvatski zavod za javno zdravlje) dr Krunoslav Capak uveren je kako bi, u slučaju da EMA odobri Pfizerovu vakcinu najkasnije do 23. decembra, Hrvatska prve doze vakcine dobila „kada i Nemačka i druge zemlje članice EU“, prenosi Jutarnji list.

„Imamo informaciju da će Pfizerova vakcina u Hrvatsku stići 4. januara. Ipak, ranije su iz kompnaije rekli da, čim stigne odobrenje EMA, oni mogu krenuti sa isporukom, što znači da bi već u ovoj godini mogli da isporuče simbolične količine vakcine istovremeno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebalo da stigne nakon Nove godine“, rekao je dr Capak.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.