Pfizer još ne objavljuje podatke o svojoj vakcini

  0

  Proizvođač lekova Pfizer saopštio je da još nije spreman da objavi podatke o trećoj fazi ispitivanja svoje vakcine protiv kovid 19, koju razvija sa nemačkom firmom BioNTech.

  Pfizer je u prezentaciji naveo da nezavisni posmatrač koji će utvrditi da li je ispitivanje uspešno još uvek nije sproveo nijednu privremenu analizu efikasnosti.

  Pfizer je naveo da u 44.000 dobrovoljačkih ispitivanja još nije bilo dovoljno infekcija da bi se pokrenula analiza da li vakcina deluje ili ne. Nezavisni posmatrač će sprovesti prvu analizu kada dostigne 32 infekcije.

  Izvršni direktor Albert Burla rekao je da nakon što ima dovoljno podataka za analizu, obično treba 5 do 7 dana da kompanija može javno objaviti podatke, što znači da će se to verovatno dogoditi nakon izbora.

  Burla je ranije je rekao da bi kompanija mogla objaviti podatke o efikasnosti vakcine već ovog meseca, prenosi Rojters.

  Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da bi vakcina mogla biti dostupna pre izbora 3. novembra, ali je poslednjih nedelja njegova administracija naglasila da će jedna vakcina biti spremna ove godine.

  Pfizer se nada da će biti prvi američki proizvođač lekova koji je objavio uspešne podatke o ispitivanju vakcine protiv kovid 19 u kasnoj fazi, pre konkurentske kompanije Moderna. Pfizer i BioNTek pokrenuli su ispitivanja na 44.000 dobrovoljaca u 3. fazi svog “kandidata” za vakcinu krajem jula.