Peter Šmajhel: “Saopštenje UEFA nije istinito, igrači Danske nisu želeli da nastave utakmicu”

0

(Beta) – Nekadašnji golman Danske Peter Šmajhel rekao je danas da fudbaleri te reprezentacije nisu želeli da nastave utakmicu protiv Finske na Evropskom prvenstvu, posle onoga što se dogodilo njihovom saigraču Kristijanu Eriksenu u završnici prvog poluvremena tog meča.

Šmajhel, otac golmana reprezentacije Danske Kaspera Šmajhela, rekao je za “Dobro jutro Britanija”, da misli da igrači nisu imali izbora, preneo je Skaj.

Upitan da li su igrači doneli odluku da se utakmica nastavi kada je Eriksen odveden u bolnicu nakon što mu je stalo srce, Šmajhel je rekao: “To je zanimljiva debata”.

“Zapravo sam video saopštenje Uefe u kome se navodi da je uvažen zahtev igrača, da su igrači insistirali da nastave – a ja znam da to nije istina. Ili, kako vidite istinu”, naveo je on.

Šmajhel je rekao da su danskim reprezentativcima pružene tri mogućnosti.

“Jedna je bila da nastave odmah i završe utakmicu preostalih 50 minuta. Druga opcija je da igraju u nedelju od 12 podne i da završe 50 minuta, a treća da predaju utakmicu, službenim rezultatom 0:3. Pa, zaključite sami. Da li je bila želja igrača da igraju? Da li su imali izbora? Mislim da nisu”, dodao je.

Eriksen se u subotu uveče srušio na teren u završnici prvog poluvremena utakmice protiv Finske, pomoć mu je ukazana na terenu, stalo mu je srce, a lekari su ga reanimirali defibrilatorom.

Fudbaler Intera je u bolnici i stabilno, a obratio se saigračima putem video poziva.

Nekadašnji golman zabrinut je kako će cela situacija uticati na danske fudbalere.

“Teško je reći kakav će biti dugoročni uticaj na igrače iz tog iskustva, za koje znam iz razgovora sa Kasperom, da je bilo traumatično za sve. Veoma je dramatična scena kada neko mora da se spasava defibrilatorom i vraća u život”, naveo je Peter Šmajhel.

Njegov sin rekao je da je odluka da se nastavi utakmica doneta u trenutku, pod uticajem situacije.

“Mislim da bi verovatno bilo mudrije da su se možda promenila pravila ili propisi u izuzetnim okolnostima, da se udahne duboko, a zatim da se sutradan ponovo sastanemo i odlučimo šta dalje”, naveo je Kasper Šmajhel.

Lekar danske reprezentacije rekao je da su igrači i stručni štab u subotu uveče išli kod psihologa i da misli da utakmica nije trebalo da bude nastavljena.