Rusija će se na sudu boriti protiv nezakonite inicijative Sjedinjenih Američkih Država da zapleni rusku imovinu, ako ona prođe, izjavio je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Veoma smo skeptični prema ovome, jer je to u suštini rušenje svih temelja privrednog sistema. Ovo je zadiranje u državnu imovinu i u privatnu svojinu. To nikako ne treba doživljavati kao pravni postupak, to je protivzakonito i shodno tome će biti predmet uzvratnih akcija i pravnog postupka“, rekao je Peskov, prenosi Tass.

Peskov je ocenio da će suđenje biti „veoma složeno“ i poručio da će naneti ozbiljnu štetu američkim ekonomskim interesima, ako američke vlasti usvoje zakon o zapleni ruske imovine, prenosi N1

Ukoliko se takve mere sprovedu, mnogi investitori će deset puta razmisliti pre nego što ulože u američku ekonomiju ili tamo deponuju svoju imovinu, kazao je Peskov.

Skrenuo je pažnju i na reči predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard da bi korišćenje profita od ruske imovine moglo da naruši međunarodni pravni poredak.

To je, u svakom slučaju, veoma opasan presedan, rekao je Peskov.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o oduzimanju zamrznute ruske imovine, koja bi bila donirana Ukrajini. To sada treba da usvoji i Senat, a potom zakon mora da potpiše američki predsednik Džo Bajden.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.