Pentagon: “Napad u Kabulu izvršio jedan bombaš, opasnost od novih napada”

0
(Beta/AP Photo/Wali Sabawoon)

(Beta) – Pentagon je saopštio da je smrtonosni napad na aerodromu u Kabulu u četvrtak izvršio jedan bombaš samoubica, a ne dvojica kao što se prvobitno mislilo, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

“Mogu da vam potvrdim da više ne mislimo da se dogodila druga eksplozija blizu hotela Baron, mislimo da je sve izvršio jedan bombaš samoubica”, rekao je novinarima general Vilijam Tejlor (William Taylor).

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i najmanje 90 Avganistanaca. Avganistanski ogranak Islamske države, poznat kao ISIS-K, po svemu sudeći postaje neprijatelj i Zapada i talibana, navodi VoA.

Tejlor je takođe saopštio da je misija evakuacije nastavljena posle napada i da je sa aerodroma u Kabulu obavljeno 89 letova, a u periodu od 24 časa ukupno evakuisano 12.500 ljudi.

General Frenk Mekenzi (Frank McKenzie), šef američke Centralne komande, rekao je da su američki komandanti u pripravnosti od novih napada Islamske države, uključujući moguće raketne ili napade automobilima sa eksplozivom.

“Radimo sve što možemo da budemo spremni”, rekao je Mekenzi, dodajući da američka vojska razmenjuje neke obaveštajne podatke sa talibanima, i da veruje da su “oni osujetili neke napade”.

Američki vojnici ranjeni u napadu prebačeni su na lečenje u Nemačku, dodali su na brifingu za novinare zvaničnici Pentagona.

Najmanje 90 Avganistanaca poginulo je u napadu, preneli su tamošnji mediji. Zajedno sa 13 američkih vojnika, ukupno je poginulo više od 100 ljudi, dodaje VoA na sajtu na srpskom jeziku.