Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Novom Sadu na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera da bi se iselio iz svoje države da nije predsednik, jer „niko nije lud da traći svoj život u kom godinama treba da se pregovara o poglavljima, a prosečna plata u mojoj državi je 400 evra“, preneo je N1.

On je rekao da se situacija u regionu neće mnogo razlikovati za dve godine, ali da države mogu da prosperiraju samo ako koriste domaće resurse.

„Mali Šengen je jedna inicijativa, ali ona neće promeniti mentalitet ljudi. Za dve godine bićemo potpuno zavisni od koncepta Evropske unije“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije rekao je da će proces proširenja EU potrajati, jer „imamo informaciju da će u državama članicama biti mnogo problema“ zbog nove metodologije koju je predložila Francuska.

„Ako pokušavamo da na Balkanu napravimo malu EU onda imamo šanse da zadržimo mlade ljude ovde i transformišemo naše društvo, ali istinski, ne birokratski“, rekao je Pendarovski. 

Na Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Slovenije Borut Pahor. 

Pendarovski boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, koja se završava danas, a u okviru koje se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednicom Skupštine Majom Gojković, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i privrednicima.

Komentar(1)

  1. Bobby
    24. novembra 2019. 09:44

    Поштено речено. Препустили сте народу да се заглупљује вапим идејама о ЕУ, па ко издржи. ко не сретан му пт. Важно је да сте ви и даље на власти. Да реформишете друштво, па шта сте чекали до сада ? Нисте могли без "Малог Шенгена" ? Ма да, дамо вам је то недостајало. Иначе, ви не знате зашто је Швајцарска, Швајцарска, Енглеска, Енглеска, а Америка, Америка ? Бап је то све јако чудно и велика тајна. Па да вам је откријем, тамо се, прво, никада није појавио на власти преварант, кримиалац и убица на власти, као "највећи син народа и народности". Потом се тамо никада није догодила оптша пљачка под еуфемизмима "подруштвљења и подржављења средстава за производњу". Следеће је, а се том никада није постављала под упит неприкосновеност приватне својине, а камоли њено отимање у идеолошке (односно, пре свега личне, комуно-партијске) сврхе. Ово је сасвим довољно, да не пишем даље. И пта је последица ? Последица је да је предузетништво нестало ! Остали сте да живите у својим пропалим комунистичким гулазима и шените пред врљтима ЕУ, за мало милости, јер нисте у стању да превазиђете сопствену грамзивост и лоповлук. 'И сада ћете ви, у том "Малом Шенгену" да се реформишете суштински ! Баш ме интересује како ћете то да изведете ? Никаквог развоја земље нема са: ФИАТ-има, Цумтобелима,... исл. Само са развојем на домаћој инвенцији и инвестицијама земља може да се покрене. А ви сте све то успешно затрли, петокраком на челу. Само је у Краљевини Србији 1923. основано пет фабрика авиона, домаћих фабрика! Овај несрећник овде, данас, са скршетним рукама, не може да отвори ни домаћих пет фабрика чачкалица, а да четири нису стране. Ту развоја друштва нема. Где нема, становништво: нестаје, емигрира,..., јер како рече интервјуисани, "нико није луд...". у земљама у којима "нико није луд. да траћи свој живот.. ", питање нестанка није питање векова, већ деценија, година,... итд. Свакако, само за оне који нису луди.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.