A onda je dao intervju Bori Krivokapiću za II program TV Beograd, 1981. godine. Evo odlomka:

Vi ste se 1971. nastanili u Engleskoj, u Londonu, i tu ste već deset godina. Koji su Vas razlozi, ukoliko nisu samo lični, naveli na to?

Hteo sam da radim. Ja sam se sticajem prilika našao u situaciji da jednostavno nisam mogao da se posvetim sebi. To je jedan razlog. S obzirom na ono o čemu smo govorili, meni treba puno sati dnevno da bih ja neke stvari obavio. Vi znate, uostalom, pripadamo na neki način istim krugovima, koliko je to nemoguće ovde. Zato i neki drugi pisci, ne idu u Englesku, ali idu na more, ili negde odlaze.

Šta u Engleskoj, odnosno tačnije, u književnoj javnosti Engleske, znači kad se izgovori ime Borislav Pekić?

Je l’ se vi šalite?

Zašto bih se šalio?

(Smeh.) Nemojte, šta znači? Za koga? Za Engleze?

Pa za jedan deo te javnosti.

Pre dve godine, bez obzira što su moje knjige objavljene na engleskom jeziku, dve, naravno, u takvom jednom tiražu koji ne zadovoljava ni minimalne komercijalne kriterijume izdavača, dolazim na englesku pasošku kontrolu i pita me službenik: “Šta ste po zanimanju?” Pošto ja imam rezidenciju u Engleskoj, nije problem ulaska, ali zanima ga; kažem: ”Pisac.” “Pa”, kaže, “šta ste napisali?” Ja mu kažem; kaže: ”Nikad za vas nisam čuo.” Ali nije problem što on nije čuo, niko nije čuo. Za mene znaju samo dva suseda, s leve i desne strane moje kuće, i to je sve. U stvari, dobro bi bilo kada bi ljudi koji se kod nas bave javnim životom ove vrste povremeno otišli u inostranstvo bar dve-tri godine, da shvate da se sve ne odigrava između Slavije i Terazija, dakle na tom potezu, da nije sve tu i da jednostavno svoju taštinu malo spuste.

Ja želim da Vam zahvalim i da Vam poželim da Vas upozna i treći sused u Londonu.

Hvala lepo. To bi mi bilo dovoljno. Već četvrti bi mogao da smeta.

***

Iz knjige Aleksandra Đuričića „Borislav Pekić: Pisac i prorok“ koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 1. jula.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.