Na našim prostorima vlada uverenje da je sladoled letnja poslastica. To je posledica zablude da će se dete razboleti ako pije ili jede nešto hladno.

Ukoliko je vaše dete nekada imalo problem sa upaljenim grlom ili neku intervenciju na krajnicima, sigurno ste sa manjom ili većom dozom nepoverljivosti prihvatili savet lekara da mu date sladoled.

Da li je ovo istina, proverili smo sa dečijim pedijatrom, Tatjanom Vukomanović.

„Prehladu tj. infekcije izaziva infektivni agens, što znači bakterije i virusi. Hladan napitak, hladno jelo ili sladoled ne može da „razboli dete“. Naprotiv, kada dete ima upaljeno grlo, treba da pije ili jede nešto hladno, a ne toplo da bi se krvni sudovi skupili, to vam je kao sa opekotinama.“

Pored prijatnog osveženja i zadovoljstva koje pruža, sladoled će uticati na nivo energije, te je odličan izbor kada raspoloženje padne.

Dobro znate koliko se mališani raduju sladoledu. Nemojte im uskratiti ovu radost ni tokom zime jer im sigurno neće škoditi. Danas postoje sladoledi koji su po strukturi mekši i spremni za konzumaciju odmah po otvaranju. Pustite decu da uživaju u ovoj poslastici u svakom trenutku, bilo to tokom zimskih avantura u prirodi ili kod kuće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.