Pazite se lažnih lekova: Posle lažnih torbi i odeće, Evropljani preplavljeni lažnim, pa čak i otrovnim medikamentima

0
Foto: Profimedia

Lažni lekovi predstavljaju sve veću pretnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izveštaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

U izveštaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije lekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka.

Luksuzniji predmeti poput odeće i nakita su među najčešće primećenom lažnom robom, ali bande u Evropi proizvode sve veći spektar falsifikovanih artikala poput hrane, pesticida i delova za automobile.

“Organizovane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitet koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbednost ljudi”, rekla je direktor Evropola Katrin de Bol.

U izveštaju se napominje da lekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci.

Bande često ilegalno uvoze lekove izvan EU, poput Kine, gde nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi.