(Beta) – Vaseljenski patrijarh Vartolomej otpušten je danas iz bolnice u Vašingtonu gde je primljen i proveo noć na početku svog 12-odnevnog boravka u SAD.

Patrijarh se oseća dobro i spreman je da nastavi svoju zvaničnu posetu danas, napisao je u tviter poruci nadbiskup Elpidoforos iz Grčke pravoslavne arhiepiskopije Amerike.

Doveden je u univerzitetsku bolnicu Džord Vašington juče iz predostrožnosti kada se osećao loše zbog dugog leta i gustog rasporeda, saopštila je sinoć grčka pravoslavna arhiepiskopija.

Osamdesetjednogodišnji Vartolomej treba kasnije danas da se sastane sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Vartolomej je predsedavajući Carigradske patrijaršije sa sedištem u Turskoj, i prvi je medju jednakim patrijarsima Pravoslavne crkve.

Patrijarh Vartolomej dans treba da održi govor putem video konferencije za Muzej biblije u Vašingtonu, pokazuje najnoviji raspored koji je objavila arhiepiskopija.

Uveče treba da prisustvuje večeri na univerzitetu Džordžtaun, koju organizuje predsednik univerziteta Don De Djoja i kardinal Vilton Gregori, rimokatolički nadbiskup Vašingtona.

U četvrtak je predvidjena ceremonija na kojoj treba da dobije počasnu diplomu sa univerziteta Notr Dam, a tom prilikkom će se istaći napori za popravljanje veza pravoslavaca i katolika.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.