Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, „izneverila poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svet koje postoje samo i isključivo na polarizacijama“, prenosi RTS.

U besedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su poslednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su „oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu, izneverili poverenje mitropolita“.

„Izneverili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga sveta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama“, naveo je patrijarh.

Citirajući poslovicu „zavadi pa vladaj“, patrijarh je rekao da se na taj način jedni proglašavaju belcima, a drugi crncima.

Svi mi, poručio je Porfirije, imamo svoje posebnosti i specicifičnost, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumevali.

„Mi podržvamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje. A onda su oni koji su isplivali na sanzi mitropolita Amfilohija i u atmosferi Crkve. Da bi to što je Crkva promovisali i borili se za to, a ne da bi izmišljali definicije i pojmove. Imam pravo braćo i sestre da to sa vama podelim“, poručio je patrijarh u besedi objavljenoj na stranici Hrama tv na Jutjubu.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-492-od-17-juna/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Komentara

  1. Душko
    20. јун 2021. 23:30

    Интересантно, слично је екипа Вучић-Вулин-Сарапа коментарисала доношење несрећне резолуције у парламенту Црне Горе. Али да се патријарх лати да узнемирава немоћног(за сад) Амфилохија, то нисам очекивао, мада имам дозу скепсе према њему од постављења му, нека ми Бог опрости. Можда би било боље да је слушао Штулића и додворавао се Хрватима, него што завађа српски народ у Црној Гори, додатно, као што и предедник чини.

  2. Bobby
    21. јун 2021. 14:21

    Зашто се ти попе не бавиш Србијом ? И тиме, ко је то овде изневерио чије поверење сарадњом са црногорским криминалом ? Нема декриминализације без децрногоризације, а ту се не догађа ама баш ништа. Да ли је то у реду ? Ко је поклањао српске фирме мафијашима из Црне Горе ? Колико је људи остало без радних места ? Колики је пад капитала тих предузећа ? И поново, зашто и дан данас нико за то није одговарао ? То за почетак, па се после бави и Огњеном земљом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.