Patrijarh Porfirije nadbiskupu Puljiću: “Da Božić ispuni duše i srca svih hrišćana…”

1
(Beta/BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

(Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poželeo je u božićnoj čestitki “bratu u Hristu” zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsedniku Hrvatske biskupske konferencije, da radost ovog praznika “ispuni duše i srca svih hrišćana, a pre svega Vaših dijecezana i Vas lično, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vekove vekova”.

“Evo već drugi Božić dočekujemo u pandemijskim uslovima, ali sa neuništivom verom da nema iskušenja, ni malog ni velikog, koje može zaustaviti erupciju ljubavi Božje koja svagda nemoći isceljuje i nedostatke dopunjuje”, naveo je patrijarh Porfirije, čestitajući Božić i Novu godinu vernicima Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i Sloveniji.

On je naglasio da je „Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božje, a ne carstvo smrti i truleži“, prenela je mitropolija zagrebačko ljubljanska na svom sajtu.

Na Instagram nalogu patrijarha Porfirija objavljena je fotografija na kojoj, juče, obilazi Saborni Preobraženjski hram u Zagrebu i razgovara sa građanima.

„Ponovo u Zagrebu, sa sveštenstvom i vernim narodom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, radostan zbog lica naše braće i sestara koje neko vreme nisam video“, napisao je patrijarh Porfitije, uz podsećanje na „divnih sedam godina koje je u Zagrebu proveo“, ali da mu obaveze ne dozvoljavaju da predugo ostane.

Pre izbora za poglavara SPC, patrijarh Porfirije je bio na čelu ove mitropolije kojom i sada rukovodio kao njen administrator.

SPC je saopštila i da je patrijarh Porfirije uputio čestitke predstojateljima pomesnih pravoslavnih crkava, papi rimskom Franji, arhiepiskopu kenterberijskom Justinu, predstavnicima tradicionalnih crkava u Republici Srbiji i svim vernicima koji Roždestvo Hristovo (Božić) proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

1 KOMENTAR

  1. Srecan Bozic svima koji slave po gregorijanski kalendar u dobro zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin

Comments are closed.