“Patrijarh Porfirije je prvi srpski lider koji se neprijateljski izjasnio prema Rusiji”: Optužbe Društva rusko-srpskog prijateljstva

6
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva, pisac Ivan Prijma optužio je danas patrijarha Srpske pravoslavne crke (SPC) Porfirija da je postao prvi od srpskih lidera koji se faktički izjasnio neprijateljski prema bratskoj Rusiji. 

Prijma je u otvorenom pismu patrijarhu Porfiriju naveo da je najmanje očekivao da patrijarh, nasred Velikog posta, uveliko krene u politiku, s obzirom da je celom kliru nedavno zabranio bilo koje političke izjave. 

“Sami ste se, međutim, 21. marta sreli s Aleksandrom Vučićem da bi sutradan obavili ono šta je, verovatno, od vas tražio. Mislim na vaš susret s ukrajinskim izbeglicama gde ste postali prvi od srpskih lidera koji se faktički izjasnio neprijateljski prema bratskoj Rusiji. Jer, koliko sam obavešten, vaše izjave se svode na sledeće: Vi smatrate vojnu operaciju Rusije u Ukrajini ratom i, sledi, Rusiju agresorom u njemu: to potvrđuju vaše reči kako Srbi razumeju Ukrajince jer su sami preživeli slični rat”, ocenio je Prijma. 

Dodao je da su te reči izgovorene uoči godišnjice agresije NATO na Srbiju. 

“Rusija se time poistovećuje s NATO i ostalim neprijateljima Srba”, istakao je predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva. 

Dostojno je sažaljevanja, navodi Prijma u pismu Porfiriju, da slične susrete ne pravite s kosovskim, krajiškim, bosanskim i drugim srpskim izbeglicama kojih u Srbiji ima na hiljade i niste njima izrazili vaše saosećanje, ili bar dali neku aluziju na krivce i ratne zločince zbog kojih su trpeli i dosad problematično žive. 

“Čudi i to kako tokom osam godina, ni kao episkop, ni kao patrijarh, niste našli reči saosećanja za braću pravoslavce, Ukrajince, izbeglice iz Donbasa, kojih u Rusiji ima na stotine hiljada, a bežali su i beže zbog nemilosrdnih bombardovanja od Ukrajinske vojske”, napisao je Prijma i naglasio da je osim izbeglica, u Donbasu dosad poginulo oko 14.000 civila, “jer Ukrajinska vojska, za razliku od Ruske, namerno gađa civilne objekte”. 

Primja je naveo da je patrijarh Porfirije “ne samo žrtva nego i faktor zapadne antipravoslavne kampanje koju režiraju neprijatelji slovenstva”. 

“Kao najvećeg dostojanstvenika Srpske Crkve vas molim da ne postanete, zajedno sa Zapadom, pristalica hunte Zelenskog, Kolomojskog i njima sličnih koji sami sebe zovu žido-banderovcima i za koje je slovenska krv, na obe strane, samo voda i dekoracija za njihove spektakle”, istakao je ruski pisac. 

Dodao je da u Ukrajini Rusija sada brani Ukrajince i ceo svet od neonacizma. 

“Nije Rusija započela ovaj rat, započeli su ga isti oni zlikovci koji su 1999. godine izvršili agresiju protiv pravoslavnog bratskog srpskog naroda. Želim da znate da ste ne samo mene, nego i mnoge Ruse rastužili svojim činom”, stoji između ostalog u pismu predsednika Društva rusko-srpskog prijateljstva Ivana Prijma upućenog patrijarhu Porfiriju.

6 KOMENTARA

  1. Fino je rekao ” u Ukrajini Rusija sada brani Ukrajince i ceo svet od neonacizma. ” Sto tu nije jasno i sto je to neodgovorno od Rusije?

  2. podrzavam svaku rec gospodina Ivana. hoce li ikada nasem ponizenju doci kraj? probudi se Srbijo!

  3. Mislim da bratska Rusija nije ništa kriva u ovom ratu sa Ukrajinom, jer ona ne ubija civile i ne bombarduje ukrajisnke gradove. Najviše je nastradalo stanovsništvo sa govornog ruskog područja. To dokazuje da to Ukrajinci sami bombarduju svoje gradove i ubiaju civile, kako bi se optužila bratka Rusija. Slično je to radio i Slobodan Milošević, bombardovao srpske gradove i ubijao civile, a sve svalio na nekakav fantomski NATO pakt. Kao što je poznato, mi koji smo preživeli NATO rat, ni jednog trenutka nismo videli nikakvog NATO vojnika, a videli smo Miloševićevu vojsku i policiju svuda naokolo. To govori u prilog mojoj gornjoj tezi.

  4. Nisu normalni, ali to ne vide. Neka im je Bog u pomoći, ako tu pomoći uopšte može biti? Komunizam ih je odavno upropastio, mora da je to?

  5. Po čemu su nam rusi bratski narod a ukrainci nisu? Pogledajte malo dublje srpsku istoriju, pa srbi su se na ove prostore doselili upravo sa područja današnje ukraine!

Comments are closed.