Patrijarh Pavle nam je ostavio u amanet da uvek treba da stojimo uz narod: Intervju vladike Maksima u novom Nedeljniku

0
Foto privatna arhiva

“Crkva treba da podrži svaki pravedni zahtev za slobodom izražavanja i slobodnim medijima”, poručio je episkop zapadnoamerički Maksim u intervjuu za novi broj Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 30. maja.

On je, između ostalog, rekao da jezik kojim se vlast obraća opoziciji nije drugačiji od onog iz Miloševićevog vremena.

“Primećujem neopravdanu dozu trijumfalizma kod vladajuće partije, ali i ‘avitaminozu’, neku dozu pesimizma kod opozicije. Nipodaštavanje opozicije je manir koji je vlast počela da primenjuje i na one ličnosti u Crkvi koje iznose drugačiji stav od vladajućeg”, kaže episkop zapadnoamerički Maksim.

“U potpunosti i apriori podržavam svakog ko podnosi nepravdu bilo koje vrste, te zato smatram da Crkva treba da podrži svaki pravedni zahtev za slobodom izražavanja, slobodnim medijima, dijalogom i slično”, rekao je vladika Maksim, dodajući da je patrijarh Pavle u svoje vreme osetio da je narod bio ugrožen i stao je uz njega.

“Time je poslao jasnu poruku ne samo za svoje vreme nego i za neka druga”, rekao je između ostalog.

Vladika Maksim za novi Nedeljnik je izneo svoje poglede na redovno prolećno zasedanje Sabora SPC, kao i na brojna druga pitanja na koja bi Crkva trebalo da nudi odgovore.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET