Patrijarh Irinej: Vraćanje Aja Sofije u status džamije je istorijska nepravda, ishitren i nepotreban politički korak…

3
Foto: Nedeljnik

Srpska pravoslavna crkva vraćanje Svete Sofije u Istanbulu u status džamije smatra istorijskom nepravdom i ishitrenim i nepotrebnim političkim korakom štetnim za ugled Turske i odnose poverenja hrišćana i muslimana, saopštio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u apelu Turskoj, preneo je N1.

“Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njegovim vernicima i ne samo mir ili prostor tolerancije, već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnju u svemu što služi opštem dobru ljudi i naroda, a pri tom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet”, naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je istakao da SPC smatra da je jedino pravilno rešenje, ako se menja dekret osnivača moderne Turske Kemala Ataturka o statusu Aja Sofije kao muzeja, da se dozvoli vršenje i hrišćanskih i muslimanskih bogosluženja u tom objektu.

“Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu”, naveo je poglavar SPC i dodao da takvo rešenje ne bi bilo presedan.

Podsetimo, najviši upravni sud u Turskoj poništio je u utorak odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je posle toga potpisao dekret o vraćanju Aja Sofije u džamiju.

3 KOMENTARA

    • Не мора да иде код Ердогана. Ово и јесте порука Ердогану и таквима, да онда и Џамије, на локацијама које нису на муслиманским територијама, могу променити намену, да не говорим о изменама у конструкцији.

  1. Драги патријарше ајде мало и о пребијању НАШЕ ДЕЦЕ у Београду, или то није тако важно за вас. То су и ваша деца и ваши верници, или су то само Вучићева деца па може и да их бије.

Comments are closed.