Partizan i Zvezda se oglasili zajedničkim saopštenjem o daljem razvoju fudbala u Srbiji: Devet zahteva i predloga…

0

(Beta) – Fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda održali su danas sastanak radi usaglašavanja stavova o temama bitnim za razvoj fudbala u Srbiji kao i za ta dva kluba.

U saopštenju sa sastanka se navodi:

“Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba međusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine.

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takođe neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na 24 miliona evra za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

4. Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na važnosti do 2016. godine, a koji je usklađen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3 odsto kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća trece strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja. 

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu. 

8. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlažemo da od sezone 2022/23  Supeliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 11 kola.

Duboko verujemo da su nasi zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige”, naveli su klubovi u zajedničkom saopštenju.