“Paradajz grip” koji napada decu se iz Indije proširio na još dve države

  0
  Foto EPA/DIVYAKANT SOLANKI

  Epidemija nove virusne infekcije koja se naziva “paradajz grip” koja je prvi put otkrivena kod dece u južnoj indijskoj državi Kerala u maju proširila se na druge dve države.

  Prema članku u časopisu Lancet Respiratory Medicine, od 26. jula u Kerali je dijagnostikovan virus kod 82 dece mlađe od pet godina. Sada su prijavljeni slučajevi u susednoj državi Tamil Nadu i u Odiši na istoku, gde su zaražena deca od devet godina, iako virus obično pogađa mlađe od pet godina, piše Gardijan.

  Naučnici još uvek pokušavaju da identifikuju tačno šta je ovaj virus. Nazvan je “paradajz gripom” zbog bolnih crvenih plikova koje proizvodi na telu, a veoma je zarazan. Deca su posebno ranjiva jer se lako širi bliskim kontaktom, preko pelena, dodirivanjem nečistih površina ili stavljanje stvari u usta.

  “Retka virusna infekcija je u endemskom stanju i smatra se da nije opasna po život, međutim, zbog užasnog iskustva pandemije Covid-19, oprez je poželjan kako bi se sprečile dalje epidemije”, navodi se u članku iz Lanseta.

  Lekari kažu da je dijagnostikovanje “paradajz” gripa teško jer su njegovi simptomi veoma slični onima kod Kovida, čhikungunia i denga groznice. Poslednja dva su uobičajena u Indiji tokom kišne sezone i šire ih komarci. Čikungunia je posebno rasprostranjena u Kerali.

  Lanset kaže da bi “paradajz grip” mogao biti posledica čikungunie ili denga groznice kod dece, a ne virusne infekcije. Dodaje se: “Virus bi takođe mogao da bude nova varijanta virusne bolesti šaka, stopala i usta, uobičajene zarazne bolesti koja je uglavnom usmerena na decu uzrasta od jedne do pet godina i odrasle osobe sa oslabljenim imunitetom”.