U Beogradu se održava peta parada „Ponos Srbije“, pod sloganom „Borba još uvek traje – Pridruži se“. Učesnici su krenuli u štenju centralnim gradskim ulicama, a paradi će prisustvovati i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković , preneo je N1.

U povorci centralnim gradskim ulicama, od Pionirskog parka, preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Knez Mihajlovom ulicom do Studentskog parka, bilo je oko 100 učesnika.

Helena Vuković je na kraju prajda poručila „srećan nam prajd“ i istakla da je ovo prvi put da je jedan prajd prošao kroz Knez Mihajlovu ulicu.

„Videli ste i sami koliko je puta muzika morala da se odvoji i prođe okolo. Onda zamislite kako je ljudima sa invaliditetom, koji ne mogu da normalno koriste ni ulice ni gradove ovoga grada. U ime toga, apelujemo da se naprave rampe za ljudima u kolicima kako bi mogli da uđu lakše u parkove Beograda“, poručila je Vuković na kraju skupa.

Organizatori su prethodno najavili da današnji prajd neće biti šetnja veselja i zabave, kao u zapadnoj Evropi, već protestna šetnja koja treba da ukaže na njihove zahteve.

Oni insistiraju na hitnom pravnom regulisanju istopolnih partnerstava i povećanju budžetskih davanja za rad LGBTI organizacija civilnog društva.

Početkom meseca je izdat Nacrt Građanskog zakonika kojim je onemogućeno sklapanje istopolnih brakova, međutim postoji odredba koja predviđa regulisanje imovinskih pitanja istopolnih vanbračnih zajednica.

Svake godine u fokusu junskog prajda pored LGBT zajednice je i neka manjinska grupa. Ove godine, su to osobe sa autizmom zbog čega je planirano da se na početku skupa okupljenima obrati otac jednog autističnog dečaka.

Beograd ima dva prajda. Pored junskog, u septembru se održava takozvana Parada ponosa koja se održava od 2010. godine. Zvanično saopštenje organizatora junskog prajda je da se svuda u svetu parada ponosa održava u junu kao godišnjica stounvulske revolucije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.