Papa Franja odgovorio na pismo patrijarha Irineja o crnogorskom zakonu: “Zahvaljujem Vam što ste izrazili bratsku zabrinutost…”

0

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pisao je papi Franji pismo o novom zakonu u vezi sa slobodom veroispovesti koji bi trebalo da ratifikuju crnogorski državni organi i naglasio svoje viđenje negativnih posledica koje bi taj zakon mogao da proizvede.

U odgovoru na pismo srpskog patrijarha, papa u svom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da su primedbe i zabrinutosti Srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi s posebnom pažnjom, prenosi B92.

“Zahvaljujem Vam što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvi”, istakao je papa Franja u pismu.

Papa poručuje da je se s tim u vezi državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću, ne sa, kako se navodi, sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima.

“Jer, u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori”, zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vlada Crne Gore je na sednici od 6. decembra ove godine usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga skupštini, koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.