Papa Franja dolazi u Crnu Goru: Da li se za to pita Duško Marković ili patrijarh Irinej?

0

Tek pošto je Vlada Crne Gore obnarodovala da će tu državu sledeće godine posetiti poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, mediji su izrazili sumnju da bi do “istorijske zvanične posete” moglo da dođe, jer bi osim premijera Duška Markovića, nju trebalo da “aminuje” i Sveti arhijerejski sinod Srpske patrijaršije u Beogradu.

“Pitanje odobrenja SPC ključno je za papinu posetu Podgorici, jer diplomatska praksa Rimokatoličke crkve kao obavezni uslov za papin dolazak podrazumeva “zeleno svetlo” većinske verske zajednice u zemlji domaćina”, poručili su za Večernje novosti u Mitropoliji crnogorsko primorskoj kojoj nije upućena molba Vatikana za saglasnost za papinu posetu.

“Sveta stolica nikada nije tražila ovu vrstu saglasnosti. Kanonski poredak podrazumeva da ovako važno pitanje, ukoliko uopšte bude otvoreno, bude razmotreno na najvišem nivou i da se o njemu, pored mitropolita crnogorsko-primorskog, izjasne patrijarh i Sveti sinod”, naveo je neimenovani sagovornik Novosti iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vlada Crne Gore prethodno je saopštila da će poseta poglavara Katoličke crkve toj zemlji imati istorijski značaj.

Premijer Duško Makrović rekao je da je na sastanku sa kardinalom Parolinom razgovarao i o aktuelnim pitanjima koja se tiču donošenja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, dok sa papom, kako je rekao, nije govorio o samom Zakonu, već o njegovim drugim aspektima kao šti su sloboda veroispovesti i položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori, prenele su podgoričke Vijesti.

Iako je najava papinog dolaska u Crnu Goru izazvala veliku pažnju javnosti, Novosti pišu da mnogi u medijskom nametanju te teme vide pokušaj vlasti da se potisne druga tema – upravo usvajanje predloga zakona o slobodi veroispovesti, kome se nedavno usprotivio i papa.

Govoreći o razgovoru sa kardinalom Parolinom, Marković je rekao da je za usvajanje tog zakona potreban najveći stepen usaglašenosti. Mitropolija crnogorsko-primorska, Moskovska i Vaseljenska patrijaršija protive se tom zakonu, a prema najavama, on bi trebao da bude usvojen 24. decembra.