Rafaela Karoa Kintera, narko bosa poznatog kao „narkosa svih narkosa“, koji je stajao iza ubistva američkog agenta za razbijanje narkotiga 1985. godine, meksičke snage su uhvatile skoro deceniju nakon što je izašao iz zatvora, prenosi Gardijan.

Karo Kintero je uhapšen tokom zajedničke operacije mornarice i kancelarije državnog tužioca, a nakon što ga je pas tragač po imenu Maks pronašao kako se krije u grmlju u gradu San Simon u meksičkoj državi Sinaloa, navodi se u saopštenju mornarice. Lokacija je bila u planinama blizu granice Sinaloe sa severnom graničnom državom Čivava.

Meksički nacionalni registar za hapšenja kao vreme haošenja naveo je podne. U Meksiku su na snazi dva naloga za njegovo hapšenje, kao i zahtev američke vlade za ekstradiciju.

Veoma kratak video segment koji je objavila mornarica prikazuje Karoa Kintera obučenog u farmerke, mokru plavu košulju i široku jaknu koga muškarci u maskirnim uniformama i sa puškama drže za obe ruke.

EPA-EFE/SEMAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U isto vreme, u neposrednoj blizini, srušio se helikopter meksičke mornarice, a tom prilikom je poginulo najmanje 14 osoba. Mornarica je saopštila da se letelica srušila tokom misije, ali da nesreća nije povezana sa hapšenjem jednog od najvećih trgovaca drogom.

Hapšenje Kintera usledilo je nekoliko dana nakon što se predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador sastao sa američkim predsednikom Džozefomm Bajdenom u Beloj kući.

Karo Kintero, rodom iz La Norije u Sinaloi, najpoznatiji je kao jedan od suosnivača kartela Gvadalahara. Procvat ove narko grupe dogodio se tokom sedamdesetih i osamdesetih, kada je za Sjedinjene Države krijumčarila kokain, heroin i marihuanu.

Jedan od ubica grupe – ili sicarios – bio je i Hoakin „El Čapo“ Guzman, koji je osnovao kartel Sinaloa, ali je sada u zatvoru.

Kintero je u jednom trenutku osuđen na 40 godina zatvora zbog otmice, mučenja i ubistva agenta Uprave za borbu protiv droga, Enrikea „Kiki“ Kamarena, 1985. godine. Kintero je verovao da je Kamarena kriv za raciju na jednoj od njegovih plantaža marihuane godinu dana ranije.

Kintero je 2013. oslobođen nakon što je odslužio 28 godina u meksičkom zatvoru. Američke vlasti i meksički tužioci bili su ogorčeni zbog odluke suda. Vrhovni sud je kasnije preinačio odluku, ali Kinteru više nije moglo da se uđe u trag. Američki zvaničnici su tada optužili Kintera da je preuzeo vodeću ulogu u kartelu Sinaloa nakon pada El Čapa, dok je istovremeno vodio sopstvenu organizaciju u istom regionu. Američka vlada nudila je nagradu od 20 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Kintera. Njega sada čeka ekstradicija u SAD.

Iako se Kintero više ne smatra glavnim igračem u međunarodnoj trgovini drogom, simbolički uticaj njegovog hapšenja će verovatno biti značajan. Meksički stručnjak za bezbednost Alehandro Hop rekao je da hapšenje ukazuje na značajnu saradnju između dve zemlje uprkos nedavnim sukobima oko bezbednosti.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.