Palmer: Sporazum Beograda i Prištine mora da bude prihvatljiv i nama

2
Foto: Tanjug

“SAD prostor za nastavak dijaloga vide u ukidanju taksi sa kosovske strane i obustave kampanje delegitimizacije Kosova sa srpske strane”, izjavio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Cilj tog dijaloga koji treba da obuhvati široki spektar tema od bezbednosti, zaštite kulturne baštine, prava manjina, do ekonomske saradnje je međusobno priznanje, rekao je Palmer u emisiji “Pravi ugao” na RTV, a prenosi KoSSev.

“To nije realistično. Problem priznanja nije nešto što dolazi brzo i lako za Kosovo. Međusobno priznanje će biti teško pitanje o kojem će se razgovarati. Jedino mesto gde to može da se postigne, nisu mediji, novine ili televizija, nego pregovarački sto“, rekao je Palmer odgovarajući na pitanje otkud toliko optimizma oko nastavka dijaloga, kada u Prištini i dalje ima lidera koji insistiraju na tome da takse treba ukinuti tek nakon što Srbija prizna Kosovo.

Odgovarajući na pitanje kakva je to poruka kada građane u Prištini sa jedne strane uverava da je Kosovo za SAD nezavisno, a sa druge strane ih ohrabruje da postignu kompromis, Palmer navodi da stav SAD prema Kosovu jeste nepokolebljiv, ali taj stav nije dovoljan da Kosovu garantuje evropsku budućnost.

“Odnos između Kosova i SAD je jak. Čvrst je, posvećeni smo da se postigne nezavisnost, ali to nije dovoljno za Kosovo, oni imaju dobre odnose sa SAD i to cenimo. Međutim, budućnost Kosova nije da postane 51. država SAD, već da bude članica Evropske porodice država i njima je potreban put ka EU koji jedino mogu dobiti kroz dogovor sa Beogradom”, rekao je Palmer.

Palmer navodi da razume poziciju Srbije da ne priznaje Kosovo kao nezavisno, ali insistira na tome da je za SAD “međusobno priznanje idealno rešenje za normalizaciju”. Ipak ne isključuje mogućnost da dve strane dogovore nešto drugo, rešenje koje “ne bi bilo do kraja međusobno priznanje, ali koje je bolje nego ovo što sada imamo”.

“Što se tiče SAD, ponovno razmatranje statusa Kosova nije cilj pregovora. Cilj pregovora je da se definišu elementi normalnog odnosa između Beograda i Prištine, što se SAD tiče, naš stav je da je međusobno priznanje idealno rešenje. Međutim, postoje određene stvari koje su možda jednostavnije stranama da se dogovore u ovom trenutku i to će poboljšati trenutnu situaciju. Ali to nije na meni da odlučim. To moraju oni sami da odluče”, rekao je on.

Palmer je odbacio mogućnost povezanosti većeg uključivanja SAD u razgovore Beograda i Prištine i pojavljivanja ideje o podeli Kosova ili razmene teritorija, insistirajući na tome da su same strane postavljale agendu. Na pitanje šta misli o ideji podele, još jednom je ponovio da SAD interesuje normalizacija i da oni neće nametati nikakve parametre za postizanje tog cilja.

Međutim, politička podrška SAD implementaciji eventualnog sporazuma, zavisiće od toga da li oni smatraju da je taj dogovor dobar.

“Nećemo unapred odobriti rešenje. Želimo da vidimo do čega će doći kao rešenje i da nam onda to ispostave, pa ako mi imamo određene probleme sa tim, prići ćemo obema stranama da se to ispravi. Ako dve strane žele našu podršku, ako žele našu podršku za implementaciju, našu političku podršku, onda da, želećemo da dobijemo dogovor koji je OK”, rekao je Palmer.

2 KOMENTARA

  1. Могу разноразни аналитичари сада да разглабају о томе шта је Палмер у ствари рекао, тајно поручио,… и слично, али све ово не одступа од било чега ранијег што смо имали прилике да чујемо од америчких представника. Тако да Палмер, са све Гренелом, може да ставља у исту раван кршење ЦЕФТА договора, са легалним активностима Републике Србије на поштовању међународног права, али од те приче, тј. разговора, нема ништа. Колко год се председник “батргао” против “статуса кво”, што све, па и ове изјаве, наводе да је то у овом тренутку једини пут. Наравно, изузев некаквог индивидуалног покушаја велеиздаје, који, опет, не би произвео никакво правно дејство и свакако водио у политичко самоубиство.

Comments are closed.