Palmer: “SAD ne podržavaju veliku Albaniju, Srbiju ili Hrvatsku, već veliku BiH”

2
Foto: Igor Pavićević

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da ne uzima za ozbiljno navodni “non pejper” koji poziva na “raspad BiH i stvaranje velike Srbije, velike Hrvatske i velike Albanije”.

Palmer je rekao da je pročitao mnogo izveštaja o navodnom non pejperu koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu, ali je istakao da sam taj dokument nije video.

„Ja ga iskreno ne uzimam ozbiljno jer niko neće da kaže da je autor toga. Za mene to nije zvanični dokument. Ne znam odakle je došao. Ideje koje se iskazuju su opasne. I pogrešno su usmerene. I te ideje su odavno odbačene kao potpuno nevažne za Balkan“, poručio je Palmer, a prenosi N1.

Istakao je i da Sjedinjene Države čvrsto i bezuslovno podržavaju teritorijalni integritet BiH.

„To se neće promijeniti. Podržavamo napore da se identifikuju kompromisi među političkim liderima i strankama da BiH postane funkcionalnija. Da se radi transparentnije i odgovornije. I da BiH može sebe da predstavi kao verodostojnu kandidatkinju za članstvo u Evropskoj uniji. Ja odbacijem priču o tom non pejperu. Meni to ništa ne znači“, podvukao je.

Dodao je i da Vašington ne podržava ni “veliku Srbiju, ni veliku Hrvatsku, niti veliku Albaniju, već ‘veliku’ BiH”.

„Mi smo to sve prošli pre 20-25 godina. Ono što podržavamo je ‘velika’ Bosna i Hercegovina. Definišem to ‘velika’ ne kao geografski pojam, nego kao zemlju koja predstavlja dobru upravu transparentnost, odgovornost, prosperitet. Vladu koja isporučuje narodu Bosne i Hercegovine ono što mu treba. To je vizija ‘velike’ BiH koja ima čvrstu podršku SAD, i mi smo tome predani“, poručio je visoki zvaničnik SAD.

2 KOMENTARA

  1. Nema promene granice Srbije i sve ide ka tome da se proglasi okupacija teritorije Srbije!

  2. Сврха “нон пејпера” је да се прича и разглаба о “нон пејперу” и неповредивости граница, док суштина да сте ви прекрајали међународно признате границе Србије треба да се потисне.

Comments are closed.