Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za područje Zapadnog Balkana Metju Palmer rekao je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike da se pristup Sjedinjenih Država tom delu Evrope neće promeniti.

“Znate, ne želim da pokušavam da predvidim šta će raditi naredna administracija – ali napomenuću da poslednjih dvadest sedam godina radim na Zapadnom Balkanu u demokratskim i republikanskim američkim administracijama. Američki pristup regionu bio je dosledan od administracije do administracije, jer su naši interesi dosledni od administracije do administracije. Naša vizija zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna sa drugom, sa svojim susedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i evroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, rekao je Palmer.

U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, američkom angažmanu i mogućnostima za postizanje političkog sporazuma dve strane, koje o normalizaciji odnosa pregovaraju gotovo deceniju, američki diplomata je ukazao da su SAD dosledno angažovane u tom procesu.

“Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući i u septembru ovde u Vašingtonu, na najvišem nivou vlade Sjedinjenih Država. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obe zemlje neće se promeniti. Mi ćemo sarađivati sa Beogradom i Prištinom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta”, ukazao je Metju Palmer.

Na pitanje da li će se nešto u američkom pristupu tom procesu nešto menjati, s obzirom na to da je aktuelna američka administracija bila usredsređena na ekonomsku normalizaciju, dok se od buduće očekuje nešto tradicionalniji odnos prema tom pitanju – Palmer uverava da se osnove američkog pristupa tom i drugim procesima ne menjaju, bez obzira na promene administracije.

“Znate, administracije se razlikuju. Ali, osnove američkog pristupa Zapadnom Balkanu, podrška evropskom putu, članstva u NATO za one države koje to žele, kao i podrška međusobnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u suočavanju sa zajedničkim izazovima – poput Kovida – ne vidim da će se promeniti. Dakle, Sjedinjene Države će ostati angažovane na Zapadnom Balkanu. Ostaćemo pouzdan partner zemljama Zapadnog Balkana i bićemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom tog regiona”, naglasio je Palmer.

Komentar(1)

  1. Bobby
    5. децембар 2020. 11:23

    Када амерички приступ Балкану, односно Србији престане да буде (бесмислено) "доследан" и постане међунардно-правно усаглашен, тада се на Балкану могу очекивати некакви помаци. До тада је све само бежање од стварности, разноразним варијантама "договора" и бесконачних разговарања, подржаних некаквим ставом о јединственом случају у међународном праву ! Замоли супругу сада да ти спреми сарму, већ је сезона, можда бар теби, од тога мозак проради ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.