Paljenje baklje, smotra vojnika…: Makron obeležio 101. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata

0
Foto: Tanjug-AP

Francuski predsednik Emanuel Makron obeležio je Dan primirja u Prvom svetskom ratu paljenjem baklje na grobu Neznanog vojnika pod pariskom Trijumfalnom kapijom.

Nakon što ga je dočekao premijer Eduar Filip, Makron je izvršio smotru vojnika. Osim toga, ceremonija obeležavanja 101. godišnjice prekida do tada najkrvavijeg rata u ljudskoj istoriji bila je malog obima.

Komemoracije su održavane i u Velikoj Britaniji, ratnom savezniku Francuske. Britanska kraljevska legija je pozvala naciju da obeleži 100. godišnjicu prvih dva minuta ćutanja na Dan primirja isključivanjem svih tehnoloških aparata.

“Ove godine molimo naciju da zastane, ugasite zvuk na telefonu, zatvorite laptop, ugasite televizor, na samo dva minuta i tako odajte poštu našoj vojsci, nekadašnjoj i sadašnjoj…”, navela je ta organizacija.

Jedna od mnogih današnjih ceremonija je održana i na nosaču aviona “Kvin Elizabet” (Queen Elizabeth).

Najveća ceremonija je održana juče u centru Londona. Sećanje na stradale u ratu je predvodila britanska kraljica Elizabeta, dok su političke partije privremeno prekinule predizbornu kampanju. Kraljica je s balkona posmatrala kako njen sin, princ Čarls, polaže venac od bulki na Cenotaf, spomenik britanskim žrtvama Prvog svetskog rata.