Palestinski premijer: “Ako Izrael anektira Zapadnu obalu, proglasićemo državu”

0
Ilustracija: Profimedia

Palestinski premijer Muhamed Štajeh najavio je danas da će Palestinci jednostrano proglasiti državu, zasnovanu na granicama pre rata 1967. godine, ako Izrael anektira delove Zapadne obale.

Štajeh je na konferenciji za novinare u Ramali ocenio da će Izrael ozbiljno prekršiti sve sporazume sa Palestinskom upravom ako pokrene aneksiju, označivši je “egzistencijlnom pretnjom” za Palestince, preneli su izraelski mediji.

Danas je takođe nagovešteno da Palestinska uprava razmatra velika smanjenja budžeta u javnom sektoru i smanjenje civilnih službi zbog mogućnosti aneksije.

“Mi nismo nihilisti ni budale i ne želimo haos. Mi smo pragmatičari. Ne želimo da stvari dostignu tačku sa koje nema povratka. Aneksija znači da nema povratka u odnosima s Izraelom”, rekao je za Njujork tajms Husein al Šeik, pomoćnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa zadužen za odnose s Izraelom.

Palestinski lideri se navodno nadaju da će svi ti koraci podsetiti Izrael da će kolaps Palestinske uprave dovesti tu zemlju u situaciju da bude odgovorna za milione ljudi.

“Ili će oni odustati od aneksije i stvari će se vratiti gde su bile ili će ostvariti (plan) aneksije i vratiti se da budu okupaciona sila čitave Zapadne obale”, rekao je Al Šeik, upozorivši da će aneksija pretvoriti Palestinsku upravu u civilno telo odgovorno za škole, bolnice i policijske stanice.

On je najavio da neće prihvatiti ulogu pružanja usluga jer ne radi u opštini ni u dobrotovornom društvu i da bi izraelski potez značio dramatično smanjenje za finansiranje druge palestinske teritorije, pojasa Gaze, kojoj Palestinska uprava svakog meseca obezbeđuje novac za plate i druge troškove.

“Kažem Izraelcima, ako se ova situacija nastavi, vi ćete preuzeti punu odgovornost kao okupaciona sila”, rekao je palestinski zvaničnik.

Osvrćući se na nedavne Abasove pretnje da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom zbog plana aneksije, Al Šeik je rekao da će bezbednosne snage Palestinske uprave nastaviti da se bore protiv terorizma, ali same.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će u julu anektirati sva jevrejska naselja i dolinu Jordan na Zapadnoj obali.

Palestinci nameravaju da na čitavoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, osnuju svoju nezavisnu državu.

(Beta)