Pa ti nemoj da vakcinišeš dete: Kazna 2500 evra u Nemačkoj ko odbije vakcinaciju

0
Foto: Profimedia

Nekoliko porodica s malom decom podnelo je danas Ustavnom sudu Nemačke hitni zahtev za proveru ustavnosti Zakona o obavezi vakcinacije protiv malih boginja koji je danas stupio na snagu.

Podnosioci zahteva, a reč je o četiri porodice iz raznih nemačkih saveznih pokrajina, zaključuju da je novim zakonom o obaveznom cepljenju protiv boginja sve dece pri upisu u vrtiće i škole povređeno ustavno pravo roditelja na slobodan izbor odgajanja, pravo na ravnopravnost svih građana te ustavno pravo dece na telesni integritet, prenosi Index.hr.

U pripremi su i tužbe još nekoliko porodica, kao i lekara koji u novom zakonu vide državno mešanje u odnos između lekara i pacijenta.

Roditelje podržava Inicijativa za slobodni izbor vakcinisanje koja se bori za očuvanje dosadašnjeg propisa kojim se roditeljima samo preporučivalo vakcinisanje njihove djece.

Nemačka vlada odlučila je da uvede obavezu vakcinisanja zbog rasta broja oboljenja od boginja u školama. Prošle godine bilo je potvrđeno više od 500 zaraženih malim boginjama.

Roditelji koji ne budu ispunjavali obavezu vakcinisanja, moraće da plate novčane kazne i do 2500 evra.

Obavezi vakcinisanja podleže i osoblje u školama i vrtićima.