Ovogodišnjoj Kampanji „Daj pedalu raku“ priključila se i Slovenija

  1

  Daj pedalu raku je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

   „Daj pedalu raku“je ove godine dobilo regionalni karakter jer se vožnji podrške koja će biti održana u subotu 3. oktobra u gradovima Srbije  priključila i Slovenija.

  Podizanjem zastave daće se start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana,  Beograd, Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja,  Šabac, Subotica, Stopanja, Lapovo..

  Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, udruženja građana i mediji. Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

  Osim ujedinjenja na lokalu “Daj pedalu raku” predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

  Ove godine je zbog pandemije Covid-19 bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće jer ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke neophodno je u svakom trenutku  imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenja ranog karcinoma dojke koja je dostupna u zemljama uokruženju treba da  bude omogućen i pacijentkinjama u Srbiji bez obzira na vanredne situacije kako bi što veći broj njih bio i izlečen.

  Na konferenciji za medije kojom je 01.10. najavljena kampanja “Daj pedalu raku” prof. dr Lazar Popović sa Instituta za okologiju Vojvodine, posebno je istakao značaj preventivnih pregleda, jer je karcinom dojke izlečiv u preko 90 slučajeva, ako se otkrije na vreme. Osim toga, inovativna biološka terapija u ovoj fazi bolesti može pružiti najbolje šanse za izlečenje, sprečavajući pojavu recidiva bolesti i progresiju ka metastatskom karcinomu dojke, koji je, uprkos napretku nauke, i dalje nezlečiva bolest.

  Statistički podaci pokazuju da će gotovo jedna od pet žena sa dijagnozom ranog raka dojke na globalnom nivou imati HER2-pozitivnu bolest, agresivnu formu raka dojke sa lošom prognozom ukoliko se ne primeni optimalna sistemska terapija. Žene sa HER2-pozitivnim rakom dojke, imaju visok rizik od ponovne pojave bolesti, naročito tokom prvih pet godina od dijagnoze. Bez terapije, nakon 10 godina jedna trećina njih će doživeti relaps bolesti. Upravo zbog toga, radimo na tome da ova terapija, koja je standard u razvijenim zemljama sveta, postane dostupna i našim pacijentkinjama u Srbiji.

  Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „ Milica“ istakla je  važnost saradnje predstavnika udruženja pacijenata sa zdravstvenim  institucijama, donosiocima odluka u kreiranju strategije za otkrivanje i lečenje raka dojke na teritoriji Srbije. Napomenula je da je Ženski centar “Milica” svestan važnosti edukacije pored iskustvenog znanja kako bi kvalitetno zastupali pacijentkinje sa iskustvom raka dojke, napomenuvši da je   u okviru udruženja formirano Stručno veće zdravstvenih profesionalaca iz IORS, IO Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac koji je  savetodavnog karaktera, čime je rad udruženja dobio na kvalitetu. Takođe smatra da je potrebno čuti glas pacijentkinja gde se odlučuje o njihovom lečenju i prevenciji i uključiti ih u rad komisija i potkomisija na nacionalnom nivou.

  Ona je podsetila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije i leči na vreme, umre 1600 žena u Srbiji. Ono što je potrebno kako bi smanjili ovu statistiku jeste timski rad i delovanje u  svim pravcima, od  edukaciji u školama, dostupnosti kvalitetne dijagnostike i  inovativnih  terapija za lečenje ranog karcinoma dojke kakve imaju žene u okruženju, smanjenja vremena koje protekne od otkrivanja bolesti do početka njenog lečenja kao rad na promeni svesti žena u Srbiji o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke. Jedino tako možemo promeniti statistiku u Srbiji.

  1 KOMENTAR

  Comments are closed.