„Ovo što se dešava je za Riplijevu rubriku ‘Verovali ili ne’. Italijanska skijališta su zaključana, a u našim nemate slobodan krevet”: Dr Delić o žurkama i kršenju mera

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Infektolog u penziji prof. dr Dragan Delić izjavio je u Novom danu da je organizovanje korona žurki dok je epidemija u jeku potpuno neprihvatljivo, kao i da moraju da se donesu strože epidemiološke mere kako bi se ublažio broj dnevno zaraženih ljudi. On je ukazao da su u Italiji skijališta i zimski centri zatvoreni, dok u Srbiji nema praznog mesta.

U Beogradu je tokom proteklog vikenda policija rasturila više korona žurki, a pet osoba je zadržano zbog sumnje da su počinili krivično delo nepostupanja prema propisanim zdravstvenim merama tokom pandemije. U jednom lokalu procenjuje se da je bilo čak 700 ljudi. Zbog te situacije zasedao je Krizni štab Beograda iz kog je saopšteno da će biti nastavljene kontrole poštovanja epidemioloških mera.

„Ovo što se dešava je za Riplijevu rubriku ‘Verovali ili ne’. Ali, toj rubrici može da se doda da su italijanska skijališta zaključana, a da u našim skijalištima nemate slobodan krevet. Takođe, dešavale su se prošle godine apsurdne, neprihvatljive stvari, kao što je utakmica između Partizava i Crvene zvezde, i proslava (izborne) pobede u zatvorenom prostoru sa kolom i sa muzikom“, podseća Delić.

Dodaje da je svemu tome doprinelo pogrešno vreme za donošenje epidemioloških mera.

„Neke odluke su donošene prerano, a sa nekim odlukama se stravično kasnilo. To vreme smo koristili za trijumfalizam, da se hvalimo da smo najbolji u Evropi, a kovid virus je radio u međuvremenu. Ujedinjeni protiv kovida su predložili niz mera, međutim, Krizni štab nije reagovao na te predloge. Dakle, glavni problem je prvavoremeno donošenje protivepidemijskih mera“, napominje Delić za N1.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je napraviti balans između privrede i zdravlja i dodaje da je to nezvodljivo i neprihvatljivo. Ocenjuje kao veštačke najave da privreda mora da radi, kako bi se očuvala ekonomija.

„Zna se šta je privreda i zna se šta ovu zemlju drži, a ne uslužne delatnosti“, istakao je on.

Deleć ocenjuje da je pandemija oktrila mnogobrojne probleme u načinu funkcionisanja zdravstvenog sistema. Napominje da je pandemija pokazala needukovanost stanovništva.

„Stanovništvo mora biti edukovano, i naoružano strpljenjem i empatijom. Mislim da edukacija nedostaje, silne decenije su potrošene i kao zdravstveni sistem ništa nismo uradili na edukaciji. S druge strane imate različite stavove lekara koji nastupaju na televizijama. I to unosi zbunjenost među građanstvom. To je nedospustivo, jer lekari moraju da budu usaglašeni kada je u pitanju struka i nauka“, kazao je on.

Dodaje da je dužina trećeg talasa uticala na činjenicu da su se građani potpuno privikli na podatke da se u toku jednog dana zarazi 1.500 ili 2.000 ljudi, kao i daje 20 ili 30 osoba preminulo.

„Po meni, to je nešto što je nerazumno. Ti podaci su zastrašujući i oni opominju. Ima više od 20 odsto zaraženih od broja testiranih osoba, što je visok procenat, i on opominje da mora nešto da se uradi. Međutim, nema reakcije, i Krizni štab se potpuno navikao na ovu situaciju“, smatra Delić.

„Ova pandemija ne oprašta. Ovaj virus je ušao u našu humanu medicinu, u populaciju, i nema gde dalje. Ovo je za njega slepa ulica. Svako od nas će oboleti od ove bolesti kad-tad. Samo je pitanje vremena. Nema ovaj virus gde da ode“, poručio je Delić.