“Ovo se zove igranje vatrom”: Šta se dešava u nuklearki u Zaporožju

0
EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY/ Historical Collection digitized in 2012 as part of the EURO-Photo project

Nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, Međunarodna agencija za atomsku energiju traži pristup postrojenju koje je okupirala Rusija – i upozorava na nuklearnu katastrofu, piše Dojče vele.

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa izaziva veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA-e Rafael Grosi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe koja bi, kako je rekao, mogla ugroziti javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i šire.

Grosi je bio izuzetno zabrinut zbog događaja u petak. “Svaka vojna i vatrena moć usmerena na postrojenje ili iz njega je igranje vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posledicama”, rekao je Grosi.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje i rizik od nuklearne katastrofe.

Isključivanje reaktora nakon napada

Operater nuklearke, ukrajinski Energoatom, u petak je isključio jedan od šest reaktora s mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje. Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane. “I dalje postoji rizik od izlaska vodonika i širenja radioaktivnih čestica, a takođe je visok rizik od požara.”

Energoatom i IAEA, koji podnose izveštaje UN, više puta su se žalili da je operativna sigurnost Zaporožja narušena zbog vojnih aktivnosti. Pristup IAEA-e sistemima za daljinsko nadziranje osporen je u više navrata.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni.

Već sedmicama su aktuelne kritike u kojima se ističe kako ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za svoju artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

“EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primer ruskog nepošoivanja međunarodnih normi”, rekao je Žozep Borel i tražio da se IAEA omogući pristup postrojenju.