“Ovo prvi put govorim, organizovali smo pregovore talibana i avganistanskih vlasti…”

1
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u Beogradu pre nekoliko godina, u vreme kada je bio šef diplomatije, po dozvoli predsednika države Aleksandra Vučića, organizovani mirovni pregovori izmedju vlasti Avganistana i talibana, navodeći da o tome prvi put javno govori jer je takav bio dogovor.

“Tri puta su dolazili, ja sam im bio domaćin, na video vezi je bio aktuelni predsednik Avganistana. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir Avganistana i neki predstavnici talibana, odnosno njihovim fakcija. Ovde su razgovarali tri puta, ali je kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo – rekle su ‘mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru’. Rezultat se vidi”, kazao je Dačić za TV Pink.

Kako je rekao, Srbija se nije mešala u te pregovore, “atmosfera je bila korektna i zajednička je ocena bila da u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje”.

On je rekao da je Srbija kao domaćin tih mirovnih pregovora sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da nam je zahvalna i jedna i druga strana”.

“Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori”, rekao je Dačić.

Govoreći o dešavanju u Avganistanu on je rekao da Srbija “nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi”. Dačić je rekao da je pod dominacijom Amerike “marionetski režim” u Kabulu medju prvima priznao Kosovo kao nezavisno, jer im je to bio “domaći zadatak” i pitanje je da li bi to uradio neki drugi tamošnji režim.

“Zapadna hemisfera je dožile šamar u Avganistanu, nisu očekivali da se sve ovo desi, ovo što gledamo”, rekao je Dačić.

Takodje je rekao da je u Avganistanu, u prisustvu NATO snaga, sto puta povećana proizvodnja heroina, navodeći da se, izmedju ostalog, tako finansira talibanski pokret.

1 KOMENTAR

Comments are closed.