„Obično su krize u kapitalizmu stvorene na strani potražnje, ova kriza je istovremeno kriza ponude i kriza potražnje. Zato bi sve moglo da liči na ono što smo videli 1930. godine“, rekao je za novi Nedeljnik ugledni slovenački ekonomista Jože Mencinger.

Mencinger provodi dane u samoizolaciji tako što se izolira, uprkos tome što ima 79 godina. U razgovoru za Nedeljnik kaže da su mu, nažalost, uništili skijanje, pa svaki dan ili drugi dan ide u centar Ljubljane biciklom. Odlazak u drugu opštinu nije dozvoljen. Odlazi i na Cankarov vrh, brdo u Ljubljani. Ali, kako kaže, značajno jeste „zadržavanje zdrave pameti, koju je kriza najviše ugrozila“.

„Janez Janša je u krizi kao riba u vodi i veoma je vešto iskorištava. Ali u tom pogledu ni Srbija nije u boljem položaju. Neke mere za plašenje stanovništva su kod vas mnogo gore“, komentarisao je Mencinger za Nedeljnik.

On je rekao da je ono što mu se u celoj ovoj situaciji sviđa jeste da je nekako barem parcijalno živnula ideja o univerzalnom ličnom dohotku, koja je pre desetak godina smatrana glupom.

Mencinger je rekao i da očigledno stoji tvrdnja da Evropsku uniju drži skupa samo strah od raspada…

CEO INTERVJU ČITAJTE U USKRŠNJEM IZDANJU NEDELJNIKA KOJE JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. APRILA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO JE NA NSTORE.RS

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM POSVEĆEN KORONAVIRUSU

Komentar(1)

  1. Blanko
    15. aprila 2020. 16:12

    Prema sveukupnoj situaciji, ne bi trebalo da bude gore, a i prema analizama mnogih stručnjaka. Kako god, ovo promišljanje je pomalo negativno. Ljudima u ovim vremenima najviše treba nada. Čak i da te nade ima vrlo malo, korisna je.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.