“Ova mera jeste obavezna, ali u moralnom smislu. Nema toliko policajaca…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Počela je primena mere zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država koje beleže pogoršanu epidemiološku situaciju.

Nisu to samo Hrvatska i Crna Gora za koju su se građani odlučili ove godine, već i Turska i Egipat, jer su i povratnici iz tih područuja pozitivno testirani na koronavirus, kako su rekli članovi Kriznog štaba.

Suštine nove mere je, kako je rekao jutros na RTS imunolog Srđa Janković, da građani koji se vraćaju iz žarišnih područja budu odgovorni i savesni, a ne da policija bilo koga kontroliše.

Pri povrtaku u zemlju u roku od 24 sata, građani treba da se elektronski prijave na sajtu www.e-zdravlje.gov.rs/landing, a sve detalje o tome dobijaju na informatoru pri ulasku u zemlju.

Mera posebnog zdravstvenog nadzora na podrazumeva ograničenje kretenja, objasnio je Janković.

“Ali naravno da onaj ko je došao sa područja gde ima koronavirusa da se očekuje da odgovorno i savesno vodi računa da što više smanji verovatnoću da prenese virus ukoliko ga je slučajno dobio”, dodao je Janković.

Na pitanje kako će se kontrolisati sporvođenje mera, Janković je rekao da je preveliki broj ljudi koji se varaćaju sa kovid područja da bi svako bio lično praćen.

“Važno je da su podaci u sistemu i da nadležni epidemiolog teritorijalno može da reaguje u slučaju da se pojavi opasnost ili pojačani rizik negde. Tako da ti podaci u svakom slučaju nas čuvaju, čak iako je neko očekivao da će policija nekoga kontrolisati – to nije suština ove mere”, objasnio je Janković.

Dodao je da ova mera obavezna u smislu moralne obaveze svakog pojedinca da čuva svoje zdravlje i zdravlje svih nas ostalih.

Inače, tokom jučerašnjeg dana zabeležen je pojačan saobraćaj i veći broj ulazaka iz Crne Gore, a kako se pretpostavlja, građani su požurili sa letovanja kako bi izbegli zdravstveni nadzor.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je juče upozorio da je realno očekivati nagli rast broja zaraženih zbog povratka turista iz žarišnih područja koronavirusa, kao što su zemlje regiona.