Intelektualci iz različitih oblasti umetnosti i kulture razgovarali su u okviru panel-diskusije „Spomenik“ u sklopu Mikser festivala, o podizanju spomenika Stefanu Nemanji na platou ispred bivše Železničke stanice, danas poznatom kao Savski trg.

Oni su tom prilikom došli do važnih zaključaka u vezi sa mogućim posledicama postavljanja tog spomenika, a javnosti su uputili otvoreno pismo, koje prenosimo u celosti.

„Kao što je poznato, u Beogradu se ovih nedelja podiže ogroman, čudovišni spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Za mnoge građane Beograda i Srbije ovaj je spomenik veoma problematičan kako zbog načina na koji je sprovedena procedura odlučivanja tako i zbog finansijskih, kulturoloških, simboličkih i estetskih razloga. Mnogi Beograđani smatraju da će ovaj spomenik još više poniziti i uništiti naš grad svojim neprimerenim proporcijama i mediokritetskim umetničkim shvatanjima, i ukazuju na netransparentne ugovore, nepoznate i politički instruisane učesnike u savetima, neusklađene stavove članova žirija, kao i protivpravno i protivustavno skrivanje finansijskih podataka, proglašenih za državnu tajnu –  iako se radi o javnom spomeniku i javnom budžetu.  

Nije potrebno čekati da se spomenik sklopi do kraja kako bi se sagledala njegova estetska, arhitektonska, urbanistička i umetnička neprimerenost: reč je o neukusu i bahatom ispoljavanju korumpirane moći. Ako bude postavljen, spomenik će čvrsto pozicionirati Beograd na mapi bizarnih mesta u koja se dolaz i zarad izučavanja fenomena urbane disfunkcionalnosti, političke megalomanije i identitetskih praznina.

Pred našim očima odvija se strašna zloupotreba istorije, ličnosti Stefana Nemanje i značenja koje rodonačelnik dinastije Nemanjića ima u srpskoj kulturi, a čija se predstava ovim spomenikom opasno obesmišljava i lišava svoje kulturne matrice, tradicionalnog obrasca, a da ne govorimo o prostoru za savremenu interpretaciju.

Preko tri hiljade građana Beograda i Srbije potpisalo je peticiju kojom se traži obustavljanje radova na postavljanju spomenika a oglasili su se i pojedini stručnjaci  koji su argumentovano i javno iskazali svoje protivljenje postavljanju takvog spomenika, banalizaciji istorije i ruženju grada. Međutim, smatramo da bi bilo neophodno da se u javnosti čuju glasovi onih koji predstavljaju i koji rade u našim najznačajnijim ustanovama kulture i obrazovanja, i koji zastupaju profesionalna udruženja, saveze i organizacije. Svi oni bi trebalo da budu kompetentni i pozvani da iskažu svoja stručna mišljenja i poglede  jer je njihova dužnost i obaveza da svoj grad brane od daljeg urušavanja, da svoju savremenost štite od vulgarnosti i neukusa, a svoju istoriju – od pogrešnih interpretacija i zloupotreba.

prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti

prof. dr Milena Dragićević Šešić, Fakultet dramskih umetnosti, rukovodilacUNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu

Goran Marković, filmski režiser, prof. emeritus, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu

dr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, prof. Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd

Mia David, arhitektkinja, prof. Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad

Marko Lađušić, vajar, red. prof. Fakulteta primenjenih umetnosti, Beograd

Dejan Atanacković, vizuelni umetnik i pisac“

Komentara

 1. Miroslav
  13. октобар 2020. 20:15

  Vratite nam prugu...Vratite nam koloseke...Uklonite one zgradurine i raselite likove koji u njima žive...Taj prostor neka se parterno uredi kao park...Samo smo mi, u ceo svet, izmestili Glavnu železničku stanicu iz centra grada...Sramota me je...

 2. Janko
  14. октобар 2020. 08:51

  Sramota je da se samo 3000 građana potpisalo protiv tog kiča.

 3. S.Dodig
  15. октобар 2020. 12:18

  Uvek je tako kad je nešto novo. Sve one fasade koje danas krase Beograd, nekad su bile sramaota i ruglo vremena u kom su nastajale. Problem je što nismo spremni da se menjamo, a jesmo da menjamo i kritikujemo druge!

 4. Анонимни
  16. октобар 2020. 11:14

  Niko se nije bunio i pisao peticije dok je taj trg bio ruzan, star, zapusten i sramota za Beograd. Da li je tada bio na mapi prljavih i ne uredjenih trgova sveta?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.