Otkriveno ko je izdao Anu Frank

0
EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Šestogodišnja istraga o izdaji Ane Frank identifikovala je osumnjičenog za otkrivanje njenog skrovišta i smrt u nacističkom logoru.

Relativno nepoznatu ličnost, jevrejskog notara Arnolda van den Berga, imenovao je tim koji je uključivao penzionisanog agenta američkog FBI Vinsenta Pankokea i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon što su nacisti upali u skrovište u Amsterdamu, istraživači su zaključili da je “vrlo verovatno” da je Van den Berg odao od porodice Frank kako bi spasio svoju porodicu, rekao je član istraživačkog tima Piter van Tvisk za dnevne novine NRC, prenosi Rojters.

Ana je otkrivena 4. avgusta 1944. posle dve godine skrivanja. Mip Giz, jedna od onih koji su pomagali porodici, čuvala je Anin dnevnik na sigurnom sve dok ga Anin otac, Oto, nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belzen u svojoj 15. godini.

Dnevnik je preveden na 60 jezika.

Pokušaj otkrivanja izdaje nije imao cilj da dovede do krivičnog gonjenja, već da reši jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija Drugog svetskog rata u Holandiji.

Koristeći tehnike analize velike količine podataka, sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Desetine scenarija i lokacija osumnjičenih vizuelizovano je na mapi da bi se identifikovao izdajnik, na osnovu saznanja o mestu skrivanja i motivu.