
Jesti oko dvanaest porcija ultra-prerađene hrane dnevno može više nego udvostručiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, prema novoj studiji koju prenosi američki CNN.
Jedna porcija u studiji bila je 240 ml dijetalnog ili zaslađenog gaziranog pića, jedan hot dog, jedno parče upakovanog kolača, samo jedna kašika kečapa ili 28 grama čipsa — tipična mala vrećica čipsa je 42 grama.
„Naše istraživanje pokazuje da prekomerno konzumiranje prerađene hrane, poput slatkih gaziranih pića i upakovanih grickalica, može ubrzati rane znakove Parkinsonove bolesti“, izjavio je glavni autor studije dr Xiang Gao, ugledni profesor i dekan Instituta za ishranu Univerziteta Fudan u Šangaju, Kina.
Ova studija je deo „rastućih dokaza da ishrana može uticati na razvoj Parkinsonove bolesti“, rekao je Gao.
Iako je studija otkrila da osobe koje su jele više ultra-prerađene hrane imaju više ranih simptoma, nije pronađen direktan porast rizika od same Parkinsonove bolesti, rekao je dr Daniel van Wamelen, klinički predavač neurologije na King’s College u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje.
„Studija nije pratila da li su učesnici kasnije dijagnostikovani sa Parkinsonovom bolešću“, rekao je van Wamelen. „Ipak, prisustvo više ovih simptoma ukazuje na veći rizik tokom vremena.“
Zdravlje mozga počinje ‘za trpezarijskim stolom’
Studija je analizirala podatke o zdravlju i ishrani skoro 43.000 učesnika iz studija Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-Up Study, dva američka istraživanja koja decenijama prikupljaju podatke o zdravstvenim navikama. Prosečna starost učesnika bila je 48 godina, a niko nije imao Parkinsonovu bolest na početku studije. Svi su svakih nekoliko godina prijavljivali šta jedu — ograničenje studije jer učesnici možda nisu tačno pamtili unos hrane.
Ultra-prerađena hrana u studiji uključivala je veštački zaslađena ili šećerna pića, začine, soseve i namaze, upakovane slatkiše ili deserte, jogurt ili deserte na bazi mleka, hleb i žitarice, te upakovane slane grickalice.
HOT DOG I LEPINJA OD RAFINISANIH ŽITARICA
Studija je pronašla vezu između ranih znakova Parkinsonove bolesti i svih vrsta ultra-prerađene hrane osim hleba i žitarica — nalaz koji ukazuje na zajedničku karakteristiku većine ultra-prerađene hrane koja može objasniti rezultate, navodi studija.
Jedan razlog može biti to što ultra-prerađena hrana obično ima manje dijetetskih vlakana, proteina i mikronutrijenata, ali ima dodati šećer, so i zasićene ili trans masti, kaže studija. Takođe, može uticati na ravnotežu crevne flore, dok aditivi mogu povećati upalu, slobodne radikale i smrt neurona, dodaje studija.
Hot dog je jedna porcija ultra-prerađene hrane, a lepinja od rafinisanih žitarica je još jedna.
„Sa uzorkom od preko 42.800 učesnika i praćenjem do 26 godina, ova studija se ističe ne samo po svojoj snazi već i po metodološkoj rigoroznosti“, napisali su autori pratećeg uvodnika objavljenog uz studiju.
Koautori su dr Nikolaos Scarmeas, vanredni profesor kliničke neurologije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, i dijetetičarka Maria Maraki, docentkinja za sportsku medicinu i biologiju vežbanja na Nacionalnom i Kapodistrijanskom univerzitetu u Atini, Grčka. Nisu bili uključeni u novo istraživanje.
„Prevencija neurodegenerativnih bolesti može početi za trpezarijskim stolom“, napisali su. „Prekomerna konzumacija ultra-prerađene hrane ne samo da je faktor rizika za metaboličke bolesti, već može i ubrzati neurodegenerativne procese i povezane simptome.“
Rani simptomi se pojavljuju godinama pre pada motoričkih funkcija
U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Neurology, istraživači su proučavali prodromalnu fazu Parkinsonove bolesti — rane signale koji se pojavljuju godinama do decenijama pre tremora, ukočenih mišića, usporenog hoda i promena u držanju, koji su karakteristični simptomi Parkinsonove bolesti.
Bol u telu, zatvor, znaci depresije, promene u sposobnosti mirisanja ili prepoznavanja boja i prekomerna dnevna pospanost mogu biti rani znaci Parkinsonove bolesti, prema Fondaciji za Parkinsonovu bolest.
Izuzetno neobičan poremećaj spavanja, u kojem ljudi mogu da se kreću tokom REM faze sna, takođe je ključni rani znak, prema istraživanjima. Telo je obično paralizovano tokom REM sna kako ne bi ustalo i sprovelo snove u delo
Studija je otkrila da osobe koje su jele oko 11 porcija ultra-prerađene hrane dnevno — u poređenju sa onima koji su jeli samo tri — imale su 2,5 puta veću verovatnoću da ispolje tri ili više ranih znakova Parkinsonove bolesti.
Pored toga, konzumiranje više ultra-prerađene hrane bilo je povezano s povećanim rizikom za gotovo sve simptome osim zatvora, prema studiji. Ovaj nalaz ostao je važeći čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir druge faktore, poput starosti, fizičke aktivnosti i pušenja, koji bi mogli uticati na rezultate.
„Parkinsonova bolest je neizlečiva“, rekao je Gao u imejlu. „U našoj prethodnoj studiji baziranoj na istim populacijama korišćenim za ovu analizu, otkrili smo da zdrava ishrana i fizička aktivnost mogu usporiti napredovanje bolesti.
„Odabir manje prerađene hrane i više celovite, hranljive hrane može biti dobra strategija za očuvanje zdravlja mozga.“