Otkriven novi Langia virus: Desetine obolelih, prenos sa životinje na čoveka, nema smrtnih slučajeva…

0
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Istraživači su počeli da prate novoidentifikovani virus u Kini, sa desetinama slučajeva zabeleženih do sada.

Novi Langia henipavirus (LaiV) prvi put je otkriven u severoistočnim provincijama Šandong i Henan krajem 2018. godine, ali su ga naučnici zvanično identifikovali tek prošle nedelje.

Naučnici su rekli da je virus verovatno prenet sa životinja na ljude, a tajvanski zdravstveni organi sada prate širenje, piše Gardijan.

Istraživači su testirali divlje životinje i pronašli LaiV virusnu RNK u više od četvrtine od 262 rovki (mali sisar nalik mišu), “nalaz koji sugeriše da bi rovka mogla biti prirodni rezervoar”. Virus je takođe otkriven kod 2% domaćih koza i 5% pasa.

Početna istraživanja o virusu navedena su u prepisci koju su objavili naučnici iz Kine, Singapura i Australije u časopisu New England Journal of Medicine prošle nedelje.

Kod ljudi je virus izazvao simptome uključujući groznicu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima. Svi zaraženi imali su temperaturu, rekli su naučnici.

Virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 ljudi, što sugeriše da je “LaiV bio uzrok febrilne bolesti”. Do danas nije bilo smrtnih slučajeva od pvog virusa.

Profesor Vang Linfa sa Medicinske škole Duke-NUS rekao je za Global Times da slučajevi LaiV-a do sada “nisu bili fatalni ili veoma ozbiljni” i da „nije bilo potrebe za panikom”.

Još uvek nije jasno da li se virus može prenositi između ljudi, rekli su istraživači. Većina od 35 slučajeva bila je kod poljoprivrednika, a među ostalim zaraženim pojedincima su bili i radnici u fabrici.

“Praćenje kontakata devet pacijenata sa 15 članova porodice u bliskom kontaktu nije otkrilo da se LaiV prenosi bliskim kontaktom, ali je veličina našeg uzorka bila premala da bi se utvrdio status prenošenja sa čoveka na čoveka”, otkrili su istraživači.

Naučnici su sekvencionirali LaiV genom i utvrdili da je to henipavirus, kategorija zoonotskih RNK virusa koja takođe uključuje Hendra virus i Nipah virus. Hendra virus – koji pogađa konje i ljude i potiče iz Australije – i virus Nipah – koji je izazvao izbijanje bolesti u jugoistočnoj Aziji – oba su povezana sa visokim stopama smrtnosti.

LaiV je najbliži povezan sa virusom Mojiang, koji je otkriven u južnoj Kini. Tajvanski centri za kontrolu bolesti (CDC) saopštili su u nedelju da će primeniti sekvenciranje genoma i mere nadzora za virus.

Stručnjaci za zarazne bolesti već dugo upozoravaju da će klimatska kriza i uništenje prirode povećati rizik od prenošenja virusa sa životinja na ljude.