“Otkrij Dunav” proslavio harmoniju prirode, tradicije i umetnosti u čast Međunarodnog dana Dunava

  0
  Foto: Branko Čanković JVP "Srbijavode"

  Kulturna manifestacija “OtkrijDunav” oduševila zvanice I publiku u prelepom ambijentu Ramske tvrđave, briljirali eminent svetski muzičari Fedor Rudin, Jan Fogler I ansambl Kamerata Balkanika; tradicija, kultura I umetnost za podizanje svesti o značaju očuvanja reke Dunav I prirode; zahvalnost organizatoru JVP “Srbijavode” – u saradnji sa ArtLInk Festivalom I Opštinom Veliko Gradište – I uz podršku projekta„EU za kulturno nasleđe i turizam“

  Beograd/VelikoGradište 30.jun 2022.Međunarodni dan reke Dunav možda nikada nije bio lepše i sadržajnije obeležen nego što je to bio slučaj sinoć – na veličanstvenoj kulturnoj manifestaciji „Otkrij Dunav“. Organizator događaja na Ramskoj tvrđavi, lokaciji koju je „Nacionalna geografija“ proglasila jednu za najlepšu u Evropi pri zalasku sunca, bilo je JVP „Srbijavode“sa resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede I Republičkom direkcijom za vode– a u saradnji sa Opštinom Veliko Gradište i ArtLink Festivalom – i uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“I MInistarstva turizma, trgovine I telekomunikacija Srbije.U koncertnom programu su nastupili eminentni svetski umetnici Fedor Rudin(dirigent, violina), Jan Fogler (violončelo) iansambl Kamerata Balkanika.

  Ovaj jedinstveni kulturni događaj na lokaciji od izuzetnog značaja za našu istoriju I tradiciju ima za cilj podizanje svest idomaće I međunarodne javnosti o značajuo čuvanja reke Dunav kroz interpretaciju muzičkih dela inspirisanih vodom I očuvanjem prirode. Međunarodni dan reke Dunav obeležava se svakog 29. Juna I predstavlja integralni deo saradnje četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

  Foto: Branko Čanković JVP “Srbijavode”

  Realizaciju samog koncerta „Otkrij Dunav“ koji se održava u okviru programa ArtLink Festivala podržao je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

  KoncertmajstorFedorRudiniKamerataBalkanikaizvelisupredpunimauditorijumomMozartov Divertimento, GrigovuHolbergsvitu, Šubertovrondazaviolinuigudačkiorkestar–dok je Jan FoglerizveoHajdnovkoncertzačeloiorkestar u C duruuzpratnjuKamerateBalkanike.

   ““Uz isticanje ekološkog, geografskog I turističkog aspekta Ramske tvrđave, slogan “OtkrijDunav” jasno govori šta je naš cilj – a to je prvenstveno edukacija I ukazivanje na vrednosti Dunava – kako u našoj zemlji, tako i u ostalim zemljama Podunavskog regiona. Zadatak svih nas je da brinemo o Dunavu, kako bi ga generacijama koje dolaze ostavili bar za jedan posto čistijim, pitkijim I plavljim””, naglasio je Goran Puzović, director JVP “Srbijavode” u uvodnom obraćanju. 

  Program ArtLinkFestivala traje do 25.septembra, I nastavlja se nastupom proslavljenog pianiste Luisa Agiusa 30.juna na Sceni kod Nebojšine kule u Beogradu od 19:30 časova – I koncertima pianist Pabla Rosija I kvinteta Kamerata Balkanikana Felix Romulijani 2.jula od 19:30 iTvrđaviGolubac 3. jula u 17:00h.

  Foto: Branko Čanković JVP “Srbijavode”

  Video prikazdogađaja “OtkrijDunav”ćete naći na sledećem YouTube hiper-linku: OTKRIJ DUNAV RAMSKA TVRĐAVA 20 06 2022 YouTube JVPSV