Zbog velike napetosti u odnosima između SAD i Irana, koje su eskalirale posle obaranja drona američke vojske, svetske avio-kompanije otkazuju letove ka području persijskog zaliva.

Iz Beograda za Teheran nema komercijalnih letova, saznaje Tanjug na aerodromu „Nikola Tesla“, iako postoji sporazum po kome se mogu uspostaviti direktni letovi, ali trenutno nema avio-prevoznika koji bi ih obavljali.

Avio-kompanije „Britiš ervejz“ i „Lufthanza“ poslednje su u nizu kompanija koje su saopštile da će izbegavati vazdušni prostor iznad Irana, dok iz „Etihada“ navode da se pridržavaju planova za nepredviđene situacije.

„Britiš ervejz“ je saopštio da će letovi izbegavati područje Ormuz, nakon što je tamo oboren američki dron, prenosi AP.

Iz „Lufthanze“ navode da avioni više neće leteti iznad Ormuza i Omanskog zaliva, ali da će avioni za Teheran, za sada, leteti neometano.

„Etihad“ je u odgovoru agenciji AP saopštio da prate planove za nepredviđene situacije.

Američki „Junajted erlajns“ prvi je saopštio da će let od Njujorka do Mumbaja u Indiji, koji prelazi i preko dela iranske teritorije, odložiti zbog povećanih tenzija.

Ubrzo se oglasila i američka Federalna administracija za vazduhoplovstvo (FAA), koja je izdala zabranu svim američkim avio-kompanijama da lete kroz iranski vazdušni prostor.

Pored „Junajteda“, „Delta erlajns“ i „Amerikan erlajns“ su potvrdili da su letovi preusmereni sa teritorije Irana.

Nacionalni avio-prevoznik Australije „Kvantas“ saopštio je da će letovi koji idu na Bliski istok obilaziti Ormuz i Omanski zaliv, nakon što je Iran oborio američki osmatrački dron na tom području, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, zbog toga će doći do manjih izmena na letovima na relaciji Velika Britanija – Australija.

Rojters navodi, pozivajući se na sajt za praćenje letova „Flightradar24“ , da letovi „Katar ervejza“ i „Emirejtsa“ ne obilaze područje za koje je američka FAA izdala upozorenja.

Agencija podseća da se zabrana FAA odnosi isključivo na američke avio-prevoznike.

Portparol holandske avio-kompanije KLM saopštio je da njeni avioni više ne lete iznad Ormuza.

Među kompanijama koje izbegavaju prostor iznad Ormuza su i „Malezija erlajns“, „Japan erlajns“ i „ANA“.

Predsednik SAD Donald Tramp prvobitno je odobrio napad na Iran zbog obaranja američkog drona, ali je posle nekoliko časova odustao i povukao naređenje. Zvaničnik je za „Njujork tajms“ izjavio da su avioni bili u vazduhu, a brodovi na pozicijama, kada je stiglo naređenje da se odustane od napada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.