Osuđen poznati ruski profesor zbog ubistva studentkinje: Priznao da je pucao u žrtvu posle svađe

0
Beta/Dmitri Lovetsky

(Beta) – Sud u Sankt Peterburgu osudio je danas poznatog profesora istorije na 12, 5 godina zatvora zbog ubistva studentkinje čije telo je raskomadao.

Sud je 64-godišnjeg Olega Sokolova, koji je predavao na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, proglasio krivim za ubistvo 24-godišnje doktorantkinje Anastasije Ješčenko u njegovom stanu u novembru 2019. godine.

Sokolov je uhapšen nakon što je izvučen iz reke Mojke u blizini stana u Sankt Peterburgu sa rancem u kojem su bile odsečene ruke.

Utvrđeno je da ruke pripadaju Ješčenkovoj, a istražitelji su pronašli druge delove tela u reci i u Sokolovljevom stanu u čuvenom delu Sankt Peterburga, nedaleko od muzeja Ermitaž.

Tokom suđenja Sokolov je svedočio da su on i Ješčenko bili u romantičnoj vezi i da je pucao u nju tokom svađe.

Tužioci su tražili kaznu od 15 godina.

Sokolov je bio poznat po knjigama o Napoleonovoj eri i entuzijastičnom učešću u rekonstrukcijama istorijskih bitaka, a njegov slučaj je privukao veliku pažnju u Rusiji.

Tečno je govori francuski jezik, predstavljao je Napoleona u brojnim prikazima istorijskih bitaka i drugih događaja.

Raskošni stil učinio ga je popularnim među studentima, a o svojoj strasti prema Napoleonovoj eri govorio je u TV intervjuima. Napoleon mu je bio idol i kolege iz istorije bi mu se obraćali sa “Sire”, careva titula.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500