“Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju”: Izrazi saučešća povodom smrti patrijarha, od predsednika do prestolonaslednika

1
Foto: Nedeljnik

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 7.07 saopštila je Srpska pravoslavna crkva, a nedugo zatim usledile su brojne izjave saučešća.

Najpre je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao emotivnu poruku putem svog Instagram naloga, a to je bio i znak da je informacija tačna, jer u tom trenutku još uvek nije bilo potvrde iz SPC.

Dodik: Istinski pastir srpskog naroda

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Njegovim odlaskom naša ckva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama delio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron, naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Ostajemo večno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja, naglasio je Dodik.

Ministarka kulture: Zadužio nas je neprestanom borbom…

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

Gojković je navela da je smrt Irineja duboko pogodila Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod.

“Patrijarh nas je zadužio njegovim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese srpskog naroda”, napisala je Gojković.

Kisić Tepavčević: Ostali smo bez velikog čoveka

Povodom smrti patrijarha Irineja, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti.

Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

“Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije“, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Prestolonaslednik: Srpski narod je ostao bez duhovnog vođe

Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević izjavio je danas da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vodje.

Kako je saopšteno, Aleksandar Karadjordjević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao “borac za Crkvu i srpski narod”.

“Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju…”

Predsednik Srpskog Pokreta Obnove Vuk Drašković izjavio je danas saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Kako je navedeno u saopštenju, Drašković je izneo zahvalnost Irineju koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

“Irinej je ostvario svoju vrhovnu životnu želju i misiju”, naveo je Drašković.

1 KOMENTAR

Comments are closed.