Oštre sankcije EU Belorusiji zbog prizemljenja aviona i hapšenja “političkog disidenta”

0
Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

(Beta-AFP) – Samit EU je u ponedeljak uveče odlučio da zatvori vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Belorusije i da sankcioniše režim Aleksandra Lukašenka jer je silom u Minsk preusmerio irski putnički avion na evropskoj liniji da bi uhapsio jednog disidenta koji je bio medju putnicima, izjavio je portparol Evropskog saveta.

Na samitu u Briselu 27 država-članica EU je takođe zatražilo od svojih avio-kompanija da izbegnu prelet Belorusije i zatražile su “puštanje smesta na slobodu” beloruskog opozicionog novinara Romana Protaševiča (26) i njegove devojke Sofije Sapege – piše u zaključcima samita koje je objavio predsdstavnik.

Evropski savet “najoštrije osuđuje prisilno spuštanje aviona kompanije ‘Rajaner’ u Minsku (…) koje je ugrozilo bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, i (najoštrije osuđuje) to što beloruske vlasti drže Protaševiča i Sapegu”, piše u dokumentu.

Evropski savet koji predstavlja države-članice EU, takođe poziva Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovnog saobraćaja (ICAO) da istraži taj “neprihvatljiv incident bez presedana”.

Takođe poziva na “što brže proširivanje liste zvaničnika i entiteta” Belorusije na meti sankcija EU.

Zbog represije nad opozicijom i ishoda predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine, koje EU smatra “nameštenim”, već je sankcionisano zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine u EU 88 pojedinaca, uključujući Aleksandra Lukašenka, i sedam “entiteta”.

Dvadeset sedmorica takođe pozivaju na “usvajanje drugih ciljanih ekonomskih sankcija” i pozivaju šefa spoljnih poslova EU Žozepa Borela i Evropsku komisiju da “bez odlaganja podnesu predloge u tu svrhu”.

EU je takođe izrazila solidarnost sa Letonijom zbog “neopravdanog proterivanja” njenih diplomata iz Minska. Belorusija je u ponedeljak naredila proterivanje letonskog ambasadora i celokupnog osoblja ambasade u Minsku, optuživši letonske vlasti da su belorusku zastavu zamenile zastavom opozicije tokom Svetskog prvenstva u hokeju. Kao odgovor, Riga je najavila proterivanje beloruskih diplomata.