“Ostajemo u Evropi”: Desetine hiljada Poljaka skandira na ulicama

0
Foto Beta/Czarek Sokolowski

(Beta) – Desetine hiljade Poljaka izašle su večeras na ulice Varšave i gradova širom Poljske da protestuju protiv nedavne odluke Ustavnog suda Poljske na inicijativu premijera Mateuša Moravjeckog da Poljska ne mora da poštuje deo legislative Evropske unije a da evropski zakoni nisu nadredjeni poljskim ali pre svega zbog straha da ovaj “pravni polegzit” znači da vlasti pripremaju u potaji i onaj pravi.

“Neka se niko ne čudi što sam osećao obavezu da u ovom kritičnom trenutku proglasim uzbunu zbog odluka pseudosuda, vladajuće stranke koja je bez uvijanja i skrivanja bilo čega odlučila da nas izvede iz Evropske unije”, kazao je pred oko 100.000 Varšavljana na trgu kraj Kraljevskog zamka bivši poljski premijer, kasnije i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je organizovao ovaj protest. 

U Varšavi i gradovima od Gdanjska na severu do Krakova na jugu Poljaci na ulicama skandiraju glavnu parolu ovog protesta “Ostajemo u EU”.

Tusk je optužio vladajuću stranku Pravo i Pravda i njenog lidera, vicepremijera za bezbednost Jaroslava Kačinjskog, da su po njegovoj narudžbini gazeći poljski Ustav odlučili da izvedu Poljsku iz EU.

“Kancelar Austrije, šef vladajuće stranke, predsednik vlade podneo je ostavku zato što policija želi da proveri da li javne pare idu medijima da dobro pišu o vladi. Zamislite da u Pravu i Pravdi moraju da podnese ostavku jer traće javni novac. Pa svi bi morali da podnesu ostavku, valjda bi samo mačak Kačinjskog bio poštedjen”, rekao je Tusk.

Ovacijama je na tribini dočekana veteranka Varšavskog ustanka protiv nemačkih nacista iz 1944. godine Vanda Tračik-Stavska koja je oštro ućutkala uzvike radikalnih poljskih nacionalista koji su došli do ometaju protest.

“Ćuti, glupi čoveče. Jer ja sam vojnik koji pamti kako se prolivala krv, kako su moji saborci ginuli. Ja sam tu da govorim u njihovo ime. Imam pravo da kažem, niko nas nikada neće izvesti iz naše domovine a naša domovina to je Poljska u Evropi”, kazala je Tračik-Stavska.

Bivši premijer Lešek Miler iz Saveza demokratske levice koji je uveo Poljsku u EU 2004. godine zatražio je od demonstranata  da zahvale onim milionima Poljaka koji su pre 18 godina rekli da EU.

“Pravo i Pravda, to nije nikakva budućnost, to je nafatalin i kadionica”, rekao je Miler.

Na demonstracijama u Gdanjsku nekadašnji poljski predsednik i lider otpora Poljaka bivšem komunističkom režimu Leh Valensa upozorio je da nikada nijedan neprijatelj nije uspeo da napravi takve podele i ambis medju Poljacima kao sadašnje vlasti.

“Kada smo se mi borili bilo je to da stvorimo novi sistem. Pobedili smo. Postavili smo podelu na tri stuba vlasti. Sada moramo da se borimo protiv ljudi koji uništavaju taj sistem. Imali smo razne ljude na vlasti ali nisu nam oduzimali moral a pre svega nisu nas delili”, kazao je Valensa.

Poljaci koji su danas izašli na ulice da protestuju protiv sve dubljeg sukoba poljskih vlasti sa EU i tvrdoglavog insistiranja Kačinjskog na reformi pravosudja, iako ona ugrožava po presudi Suda pravde EU nezavisnost poljskih sudija i predstavlja sistemski rizik po pravnu državu, ne nose obeležja opozicionih partija već uglavnom zastave EU i poljske nacionalne dvobojke.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog kategorično poriče da je njen cilj polegzit i kao i madjarski premijer Viktor Orban tvrdi da te dve zemlje niko neće izgurati iz EU već da će se EU promeniti prema njihovim vizijama i zamislima.