Osnovano Udruženje pacijenata Srbije: “Inovativne terapije, prevencija i objektivna raspodela sredstava osnovni ciljevi”

0
Foto/Udruženje pacijenata Srbije

Predsednik novoosnovanog Udruženja pacijenata Srbije (UPS) Savo Pilipović izjavio je na konferenciji za medije da je ovo udruženje osnovano sa ciljem daljeg razvoja u krovnu organizaciju, ali ne po strukturi, već po ciljevima.

“Ideja postoji godinama i shvatili smo da nam je potrebno krovno udruženje pacijenata. Nezadovoljni smo kako funkcioniše zdravstveni sistem i smatramo da je nepohodno poboljšanje komunikacije između zdravstvenih organa i pacijenata”, rekao je Pilipović.

On je naglasio da su dosadašnja udruženja predstavljala “labave strukture grupa udruženja” i objasnio po čemu će se UPS razlikovati od drugih udruženja za zaštitu prava pacijenata.

“Mi nismo savez udruženja pacijenata, nego udruženje samo za sebe i smatram da je takva opcija efikasnija, jer nema mnogo donosioca odluka koji otežavaju njihovo sprovođenje. Da bismo bili efikasni, odlučili smo se za jednostavan model – udruženje sa malim brojem ljudi koji donose odluke”, dodao je on.

Pilipović je ujedno i predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, a kako kaže, iskustvo iz tog udruženja u kojem je ostvario nekoliko važnih ciljeva, pokušaće da prenese i u UPS, naglašavajući da je jedan od onsovnih ciljeva novog udruženja obezbeđivanje pristupa inovativnim terapijama.

“Veliki problem pacijenata u Srbiji jeste nedostatak inovativnih terapija, što znači da se oni uopšte ne leče, ili se leče na loš način. Predstoji velika broba da se takve terapije obezbede i pokušaćemo da utičemo na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija kako bi se pronašla sredstva za njihovu nabavku”, rekao je Pilipović.

Istakao je da će Udruženje raditi na izgradnji sistema prema kome bi se novac raspodeljivao ravnomerno i transparentno, po objektivnim kriterijumima.

“Cilj je da se pronađu sredstva, ali i da se ustanove objektivni kriterijumi za podelu tih sredstava, kako više ne bismo dolazili u situaciju da jedno udruženje dobije sredstva, a drugo ne, bez ikakvog obrazloženja”, naglasio je Pilipović.

On je naveo da će UPS u narednom periodu da se bavi akcijama koje za cilj imaju zaštitu prava pacijenata i ukazivanje na njihove probleme u javnoj sferi.

“Pandemija koronavirusa je veliki izazov. Sve inicijative su na čekanju. Poteškoće pacijenata su postojale i ranije, ali ih je pandemija katalizirala i učinila ekstremnijim”, rekao je Pilipović.

Smatra da jedan od problema i izazova sa kojim se pacijenti sauočavaju jeste činjenica da živimo u “siromašnom društvu”, kao i da postoji ogroman “strah od odlaska kod lekara”. Zbog toga je za UPS veoma važna promovisanje prevencije.

“Siromaštvo se preliva u svim sferama. Nemamo dovoljno lekara, zdravstvenog osoblja, sredstava za dijagnostiku… Pritom, pacijenti se teško odlučuju da uopšte odu kod lekara. Javljaju se kasno, i inače preopterećen, zdravstveni sistem tako prihvata veliki broj teško bolesnih pacijenata. Zato je veoma važna prevencija”, rekao je Pilipović.

“Mi smo konzervativno društvo koje teško menja navike, a UPS je tu da pokrene promene. Nemaomo protivnika ni u državi, zdravstvenom sistemu, ministarstvu… Naš cilj je da svima budemo partner”, zaključio je on.

Pilipović smatra da mora postojati saradnja između četiri stuba zdravstva – lekara, farmaceuta, ministarstva i pacijenata.

“Svako od nas ima svoje interese, ali je važno da ih usklađujemo. Transparentnost i dijalog su ključne stvari. U početku, i sa Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma smo dočekani kao strano telo, a sada smo razvijamo partnerski odnos”, izjavio je Pilipović.

“Nadamo se da ćemo slično iskustvo imati i sa UPS. Naš trenutni rejtnig je nula, ali kako budemo radili, tako ćemo napredovati i biti primećeni. Naša ideja je da probamo, pa ako ne budemo uspeli, ugasićemo udruženje i prepustiti nekom drugom da se zalaže za zaštitu prava pacijenata”, dodao je on.

Predstavnici Savetodavnog odbora UPS smatraju da je jedanko važna i zastupljenost članova UPS u radu različitih tela i institucija, pre svega stručnih komisija Ministarstva zdravlja.

„Potrebno je da imamo i člana Upravng odbora RFZO, ali ne da bi samo figurirao, kao što je sada slučaj, već da bi zaista zastupao prava pacijenata”, rekla je članica savetodavnog odbora UPS Ivana Dragojević.

Davor Duboka, član savetodavnog odbora UPS, nada se da će u budućnosti biti više sluha za inicijative i predloge koje dolaze od strane pacijenata.

“Ništa o nama bez nas”, rekao je Duboka.

Takođe, Pilipović je apelovao na sve građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

“Narednih meseci bi mogao da se javi povećan broj obolelih od gripa što bi dovelo do zagušenja zdravstvenih ustanova”, procenio  je Pilipović.