Osnaživanje mladih iz osetljivih društvenih grupa: SOS Dečija sela Srbija i NIS zajedno na projektu “Youth Can”

  0
  Fotografija: NIS

  Za prve karijerne korake potreban je “vetar u leđa” – pravilna edukacija, temeljna priprema, izgradnja samopouzdanja, razvoj komunikacionih veština i niz praktičnih saveta. Ipak, najbitnije je da se svima pruži jednaka šansa. Svesni otežavajućih okolnosti sa kojima se susreću mladi u potrazi za svojim prvim zaposlenjem, posebno mladi iz osetljivih grupa, kompanija NIS se priključila projektu “Youth Can”, koji realizuju SOS Dečija sela Srbija.

  U okviru ovog projekta, SOS Dečija sela Srbija i NIS započeli su realizaciju serije radionica čiji je cilj edukacija mladih u oblasti zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja. Ove radionice održavaju se u Centru “Jaki mladi” i u njima učestvuju mladi bez roditeljskog staranja, uzrasta od 16 do 30 godina, kojima podršku pružaju mentori – stručnjaci iz domena ljudskih resursa NIS-a.

  Mentori svoja znanja, iskustva i veštine u oblasti zapošljavanja dele sa mladima, koji na savremen i interaktivan način stiču praktična znanja od značaja za proces zaposlenja, što najčešće predstavlja osnovni i najznačajniji korak u procesu osamostaljivanja.

  Prva u nizu radionica bila je posvećena konkurisanju za posao, načinu na koji se piše CV, pripremi za razgovor sa potencijalnim poslodavcem i prezentovanju znanja i veština tokom intervjua, dok su na drugoj radionici mladima pruženi saveti kako da se izdvoje od ostalih kandidata pisanjem motivacionog pisma.

  Treća po redu radionica bila je organizovana u onlajn formatu “1 na 1”. Tokom pojedinačnih razgovora sa 12 mladih uključenih u projekat “Youth Can”, zaposleni iz Sektora za regrutaciju i selekciju kompanije NIS dali su praktične savete u vezi sa apliciranjem na radno mesto.

  “Veština odgovaranja na postavljena pitanja se jednako uči kao i veština vođenja nekog intervjua. Ovom prilikom nam je drago da smo mladima bez roditeljskog staranja omogućili da nauče kako mogu da se predstave u što boljem svetlu nekom budućem poslodavcu i šta je to što mogu da izdvoje u svojim biografijama što ih može učiniti autentičnima u odnosu na druge kandidate. Nadamo se da smo bar malim delom uspeli da ostvarimo zajednički cilj, a to je da se umanji trema učesnika pri razgovorima za posao i da shvate koliko je temeljna priprema, kao i samopouzdanje važno”, navode iz NIS-a.

  Svoja iskustva sa pojedinačnih razgovora sa mentorom podelili su i štićenici SOS Dečijih sela Srbija.

  “Simulacija mi je dosta pomogla, saznala sam gde treba da oduzmem nešto, a šta da dodam. Sledeće godine završavam obrazovanje i treba da doradim svoje veštine i zato sve pohvale za intervju”, priča Isidora, koja sa svojih sedamnaest godina kreće u potragu za boljom budućnosti.

  “Bilo je zanimljivo, u početku je bilo treme, ali nisam imala potrebu za tim, jer je mentor bio jako prijatan, i to me je dovelo do toga da razmišljam da mi za ubuduće i ne treba trema”, kaže Momira, osamnaestogodišnjakinja.

  Zajedničke radionice kompanije NIS i Centra “Jaki mladi” će se održavati kontinuirano u trajanju od šest meseci.