Oskara su dobili i Šekil O’Nil i Stef Kari za kratki dokumentarac “Kraljica košarke”: Šek kaže da “nije imao pojma ko je ona”

0
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Producenti i košarkaši Šekil O’Nil i Stef Kari osvojili su Oskara za najabolji kratki dokumentarni film za naslov “Kraljica košarke” i priči o pionirki ženske američke košarke Lusiji Haris.

„Kraljica košarke“ – sa košarkaškim legendama O’Nilom i Karijem među izvršnim producentima i promoterima 22-minutnog filma – Oskara je dobio dva meseca nakon smrti Harisove, koja je postigla prvi koš u istoriji ženske olimpijske košarke i bila je prva žena koju je NBA tim zvanično draftovao.

Ben Praudfut je režirao kratki film, koji je čak i neke vatrene ljubitelje košarke obrazovao o priči o pionirki američkog sporta.

„Ako postoji neko ko još uvek sumnja da li postoji publika za sportistkinje i pita se da li su njihove priče vredne, zabavne ili važn, neka ova nagrada Oskara bude odgovor“, rekao je Praudfut na ceremoniji dodele nagrada u Los Anđelesu.

Harisova je članica košarkaške kuće slavnih Nejsmit memorijal, kao i O’Nil. Međutim, O’Nil priznaje da je tek nedavno saznao za nju.

„U početku nisam znao ko je ona“, rekao je O’Nil ranije ovog meseca.

Malo je njih. Ali film i O’Nil i Kari – zvezda Golden Stejta je ranije ovog meseca nosila patike sa natpisom “Kraljica Lusi” – pomogli su da se njena priča ispriča i čuje.

Harisova je pomogla Univerzitetu “Delta” da osvoji tri uzastopna nacionalna prvenstva tokom sedamdesetih i osvojila je srebrnu medalju za Sjedinjene Države na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976 godine. Harisova je draftovana od strane Nju Orleans Džeza 1977.

Njena porodica je bila na dodeli nagrada u nedelju.