“Osam puta manja šansa da obolite od korone ako ste vakcinisani, verovatnoća za razvijanje upale pluća niža tri puta…”

1
Attila Volgyi / Polaris / Profimedia

U Domu zdravlja Kragujevac sprovedeno je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta.

Rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

Rukovodilac istraživanja u Domu zdravlju u Kragujevcu je prof. dr Dejan Baskić.

“Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šansu da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole “, kaže Baskić, a prenosi RTS.

U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu lekari, a stručnjaci objašnjavaju šta je osnovni razlog da neki građani, ipak, odbijaju vakcinaciju.

“S jedne strane javlja se nedovoljna informisanost, a sa druge strane od početka se priča da mlađi ne oboljevaju sa težom kliničkom slikom, pa se osećaju sigurnije. Čini im se da će izbeći , kao i da će imati blagu formu. Ja svakom od njih mogu da kažem da biraju virus”, navodi epidemiolog dr Predrag Kon.

A šta je sa onima koji imaju antitela?

“Mnogi zaista imaju antitela, pogotovo sad je postala moda da se rade antitela. Naravno, oni nisu prioritet u vakcinisanju, ali preporuka je da treba da budu vakcinisani”, dodaje Kon.

Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac je pokazalo da je velika razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome.

Među obolelima najmanje je onih koji su dobili “Fajzerovu” vakcinu, zatim “Astra-Zenekinu” i rusku.

Vakcinacija je nedavno počela i u studentskim domovima, ali mladi su nepoverljivi.

“Kad pođemo od komunikacijskih poruka sa početka pandemije, oni smatraju da mogu sebi da dopuste luksuz da sačekaju, vrlo su zaintrigirani da prate naučne članke i da razumeju šta je vakcina”, napominje psihološkinja Kristina Car.

Kod nekih vakcina potreban je duži period da se stvore antitela, ali svima je jedno zajedničko – sprečavaju teške oblike bolesti.

1 KOMENTAR

  1. Ja verujem u ove izjave i zato smo se vakcinisali i skoro revakcinisali,ali se i dalje pridrzavamo svih mera opreza,maska,fizicka distanca i jacanje imuniteta kao od pocetka korone.Svakodnevno uzimamo opc acerolu i reishi kapseule,pojacala sam ishranu sa zelenim povrcem,a moj Dane obavezno popije i po dve tri domace pre rucka.

Comments are closed.