“Osam godina erozije svega pozitivnog, zvecka se oružjem u potaji. Situacija u BiH više nego opasna…”

0
Foto: Nedeljnik

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini i više nego opasna po region, i da je posledica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ali i velikih grešaka međunarodne zajednice u BiH.

Tadić je za vikend izdanje lista Danas rekao da poslednjih osam godina postoji “erozija svega pozitivnog” što bi smirilo regionalne tenzije i dodao da se ponovo preti dezintegracijama postojećih država i “zvecka oružjem u potaji”.

“Region biva opterećen sukobima i što u krajnjem ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju, da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU”, rekao je Tadić.

Lider SDS je, povodom izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o Crnogorcima, naveo da su to krivična dela koja izazivaju međunacionalnu mržnju i sukobe.

“Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji onda može da se primeni i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina”, ocenio je on.

Tadić je naveo da nije bilo dovoljno izvinjenje Lončara, već da da je trebalo da bude smenjen.

(Beta)